• Načítám...
>

Pražané si užili 5. ročník Dne Vltavy

  • 18. března 2019,
  • 22:01,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

V neděli se v Praze konal už tradiční Den Vltavy. Veřejnost se tak mohla zdarma svézt na parnících nebo na šlapadlech. Volný vstup byl také do muzea Karlova mostu. A nechybělo ani dobré jídlo, pití a živá hudba.

Reklama

Plavební sezónu v Praze odstartoval už 5. ročník akce Den Vltavy. Zdejší rejdaři, převozníci nebo třeba rybáři připravili pro veřejnost řadu atrakcí, které se odehrávaly na vodě nebo v její bezprostřední blízkosti.

"Hlavním cílem je to, aby Pražané, kteří moc do centra nepřijdou, se zbavili té xenofobie proti turistickému ruchu a alespoň jednou za rok přišli ke Karlovu mostu. Naši členové, kteří provozují plavbu na náplavce Na Františku, ti všichni zdarma vozí Pražany," řekl Zdeněk Bergman, převozník pražský.

Jenom projížďkami na lodích to ale nekončilo. Akce nabídla návštěvníkům i řadu doprovodných atrakcí. Třeba na salonní lodi Nepomuk cestujícím hrála kapela Matylda plavební námořnické písně. A právě tady, na nejstarší osobní lodi, se cestující mohli naučit i vázání lodních uzlů.

"Udělá se klička, protáhne se uzel přes ruku a zpátky se zavede. Tím vznikl tzv. námořnický uzel, který se nedal zatáhnout a jednoduše se povolil. Tady zůstalo takové oko, kterým se hne a celý uzel je uvolněn," řekl Mario Juhas, emeritní kapitán.

Program pro návštěvníky byl samozřejmě i na břehu. Na náplavce svou práci představovali třeba zaměstnanci z ČHMÚ a nechyběli ani pražští potápěči.

"Máme tady potápěčské vybavení na pracovní potápění, na záchranářské. Máme tady žaket, jako závaží jsou olověné kostky, protože bez závaží by se potápěč nepotopil, plaval by na hladině," řekl Pavel Jiroušek, kapitán lodní záchranné služby.

Vrcholem dne pak bylo tradiční plavání otužilců, kterým letos, na rozdíl od loňska, přálo počasí. Do řeky se jich nakonec vydalo 38.

anketa

Bezplatně se také otevřely dveře Muzea Karlova mostu, kde na návštěvníky čekaly nejrůznější historické zajímavosti včetně např. modelu Juditina mostu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu