• Načítám...
>

Umělci přemalovali Lennonovu zeď na Kampě

  • 19. března 2019,
  • 14:09,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Za posledních 30 let se stala jednou z nejvyhledávanějších turistických atrakcí v metropoli. Řeč je o Lennonově zdi, kterou najdete na pražské Kampě. Tu se nyní umělci rozhodli přemalovat a naše kamery byly u toho.

Reklama

Slavná Lennonova zeď na pražské Kampě se před očima desítek přihlížejících lidí proměnila. Novými obrázky ji přemalovali umělci z Česka i zahraničí. Akce se zde uskutečnila k zahájení oslav 30. výročí od sametové revoluce.

"My jsme dnes vytvořili novou tvář Lennonovy zdi. Budeme na tom ještě pracovat do večera. Tato zeď je pro nás už 60 let symbolem svobody a kdybychom tady byli před 30 lety, tak jsme všichni dnes zavření. Společným motivem je All you need is love - píseň Johna Lennona - kterou jsme přeložili do 30 jazyků a na žádost některých ambasád jsme ještě naopak přidali některé jazyky, takže teď tady budeme dávat korejskou," řekl Pavel Šťastný, organizátor akce.

"Třicet let žijeme ve svobodě a je třeba si toto výročí významně připomenout. Ty oslavy startují právě zde u Lennonovy zdi, což je určitý symbol svobody, demokracie a to, že organizátoři vymysleli zahájení oslav tím, že se zeď přemaluje, to je skvělý nápad," řekl Jiří Pospíšil, předseda klubu zastupitelů.

Jedním z výtvarníků, kteří přiložili ruku k dílu, byl i světově proslulý umělec Kurt Gebauer.

"Já jsem tam dělal svobodu, takový symbol svobody, jak létá. Ve Francii to byla Marianna, ta nahatá dívka, která jde kupředu a v Čechách už sem jí nedal tu francouzskou čepici," řekl Kurt Gebauer, český výtvarník.

Zeď Maltézské zahrady v centru metropole byla místem, kde lidé za minulého režimu vyjadřovali své osobní vzdory vůči totalitě, aby verše a nápisy vzápětí tehdejší režim přemazal. Zeď byla také symbolickým pražským pomníkem Johna Lennona.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu