• Načítám...
>

Zookoutek v Malé Chuchli láká k procházkám

  • 19. března 2019,
  • 14:39,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Zookoutky. Oblíbená volnočasová aktivita hlavně obyvatel města, kteří se do přírody mnohdy nedostanou tak často, jak by možná chtěli. Pražských zookoutků je celkem 5. Ten největší a nejnavštěvovanější vám představíme v následující reportáži.

Reklama

Příchod teplejšího počasí láká k procházkám. Oblíbenými místy třeba pro rodiny s dětmi jsou zookoutky. Co všechno taková místa lidem nabízí jsme zjišťovali v největším zařízení tohoto druhu v Praze - V zookoutku v Malé Chuchli.

"Všechny pražské zookoutky mají několik funkcí. První z nich je, že to je v podstatě detašované pracoviště Záchranné stanice pro volně žijící živočichy, takže by zookoutek měl poskytnout důstojný domov pro zvířata s handicapem nebo ochočená zvířata, která se nepodaří vrátit do volné přírody. Potom poskytujeme školám a školkám to, aby se dozvěděly, jaká zvířata žijí v naší přírodě, jak se k nim chovat a podobně," řekla Lucie Koukolíková, ošetřovatelka.

Dospělí i děti tady mohou obdivovat řadu zvířat, která v přírodě zahlédnou jen letmo.

"Mohou tady vidět spoustu druhů zvířat. Ať už daňků, jelenů, muflonů, divokých prasat nebo různých druhů sov. Je tady spousta krkavcovitých - krkavec, vrána, havran, kavka. Pak jsou tu velmi oblíbené šelmy, třeba rys nebo mývalové," řekla Lucie Koukolíková.

Zookoutek v Malé Chuchli se nachází poblíž Slivence uprostřed lesa a veřejnosti je volně přístupný. S ohledem na zvířata by tu ale návštěvníci měli dodržovat některá pravidla.

"To znamená nekřičet, nekrmit, nelézt ke zvířatům, neplašit je. A asi taková nejhorší a nejčastější věc, která se stává, je, že je krmí i přes zákaz, což může vést až k tomu, že zvířata uhynou. Pokud například dávají čerstvé pečivo kopytníkům, kteří to neumí zpracovat, nafouknou se s uhynou. Je to něco, co se tady už nejednou stalo," řekl Jan Hulman, ošetřovatel.

Pokud mají návštěvníci zájem zdejší zvířata nakrmit, je možné zúčastnit se některé z akcí, které jsou přímo na kontakt se zvířaty zaměřené. Takové akce jsou tu pořádány i několikrát do roka. Dozvědět se o nich můžete třeba na facebookovém profilu Lesů hl. m. Prahy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu