• Načítám...
>

O vládní čtvrti diskutovali politici i veřejnost

  • 19. března 2019,
  • 18:36,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Městská část Praha 18 uspořádala na radnici v Letňanech diskuzi na téma možné vládní čtvrti. Kromě hostitelů nechyběli ani starostové z prahy 9, Prahy 19 nebo Čakovic. Diskutovat s občany ale přišel i primátor Prahy Zdeněk Hřib a ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Reklama

Vládní čtvrť a dění kolem ní. To bylo hlavní téma diskuze, která se uskutečnila na radnici v Letňanech. Kromě starostů dotčených MČ dorazil i primátor hlavního města nebo ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových - Kateřina Arajmu. Ta celou diskuzi odstartovala prezentací.

"Ukazuje na skutečnost, že dnes platíme téměř půl miliardy korun soukromým firmám na nájemném. To je situace, kterou musíme řešit. Chceme výrazně snížit prostředky daňových poplatníků, které zbytečně odtékají do rukou soukromým firmám. Chceme výrazně šetřit i výdaje na provoz a údržbu," řekla Kateřina Arajmu, ředitelka ÚZSVM.

Otázek se strany primátora, starostů i občanů bylo mnoho a debata přinesla i řadu příslibů.

"Jednou z hlavních výhod je obrovská příležitost pro místní občany z hlediska pracovního. Plánujeme tady samozřejmě udělat i ubytovací zařízení, dětské skupiny," řekla Kateřina Arajmu.

"Přijde mi zásadní, že tady padlo to, že jednoznačně stát chce dostavět tu část vnějšího okruhu tady na severu. To je řešení velké části dopravních problémů," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Stát je ale ochoten jednat i o možném poskytnutí financí na stavbu vnitřního okruhu. Mluvilo se ale i o MHD. Podle starostů by dopravní situaci na severu Prahy mohlo pomoci i prodloužení metra C až do Čakovic.

"Dnes a denně občané, kteří ráno cestují do práce a odpoledne zpět, stojí v kolonách a metro je pochopitelně záruka spolehlivosti, protože tato doprava není kongescemi ovlivněna," řekl Jiří Vintiška, starosta MČ Praha - Čakovice.

Peníze by na severovýchod Prahy měly doputovat i do jiných, než dopravních projektů.

"Finanční spoluúčast státu na vadě dalších rozvojových projektů, které nutně tato část Prahy potřebuje, i to, že pan primátor vnímá tento náš region jako v minulosti nejvíce zanedbávaný, že to dnes i hlavní město Praha chce napravit, to vnímám jako velmi pozitivní," řekl Jan Jarolím, starosta MČ Praha 9.

Pořadatelem celé diskuze byla Praha 18 a její starosta Zdeněk Kučera. Ten bude iniciátorem možných setkání i do budoucna.

"Uvidíme, kam se tento projekt posune. Zatím to vypadá, že ten prostor v médiích už pomalu utichá. Jen jsem za tím chtěl udělat tečku, abychom my starostové i občané věděli, kam se to ubírá, jaké jsou možnosti. Pokud bude zase ten projekt nabírat na nějakém významu, znovu se sejdeme a budeme to řešit," řekl Zdeněk Kučera, starosta MČ Praha 18.

Kromě politiků přišli o vládní čtvrti diskutovat desítky lidí jak z Letňan, tak i z širokého okolí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu