• Načítám...
>

Galerie kritiků odhaluje Vnitřní světy

  • 20. března 2019,
  • 18:10,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Galerie kritiků hostí československou výstavu malíře Jaroslava Svobody a sochaře Tomáše Tótha. Návštěvníci výstavy se mohou těšit na kombinaci akvarelů, aktů a drobných figurálních plastik vytvořených ze stříbra.

Reklama

Galerie kritiků v Paláci Adria hostí výstavu umělců, kteří jsou zároveň i skvělými a zručnými řemeslníky. Výstava se jmenuje Vnitřní světy.

"Jaroslav Svoboda je zároveň scénograf a malíř. A slovenský autor, sochař Tomáš Tóth je zároveň šperkař. Z toho vyplývá, že mají obrovský cit pro materiál, obrovský cit pro řemeslo, pro tu techniku malby nebo modelování. To zkřížení těch dvou oborů přináší veliké profesionální krásné výsledky," řekla Vlasta Čiháková Noshiro, kurátorka výstavy.

"Poslední dobou vystavuji akty doplněné akvarely. To je v podstatě taková moje nosná záležitost. Ty akty i akvarely mají jeden společný prvek, kterým je poetika krásného ženského těla a volné abstrakce, která sice nenese žádnou myšlenku, je ale nositelem pocitů," řekl Jaroslav Svoboda, malíř.

Abstraktní akvarely jsou nejčerstvější z děl Jaroslava Svobody.

"Jako jeden z posledních jsem dodělal ten centrální akvarel, ze kterého mám obrovskou radost. Jsou to obrovské akvarely, je to 150x110 centimetrů. Už jen to prkno váží asi 50 kilogramů a bojovat s ním, to je krásný boj," řekl Jaroslav Svoboda.

Slovenský autor Tomáš Tóth zase na výstavě ukazuje svoje sochy ze stříbra. 

"Je to něco, co pochází z mých školních časů. Studoval jsem šperk, takže je to něco, co mi bylo blízké. Samotný šperk pro mě ale nebyl něco, čím bych se uměl dostatečně vyjádřit, proto jsem přešel k objektu. V samotných objektech poté zhmotňuji své vnitřní pocity, myšlenky, emoce," řekl Tomáš Tóth, sochař.

Oblíbeným vystaveným dílem autora je soška s názvem Sartrův pohár.

"Je to kalich na víno. Proto Sartrův pohár, protože se váže na díla Sartra, jako Sartrova Zeď, Slova, Cesty ke svobodě, kde samotný ten kalich představuje vnitřní svět a zdi jsou stěny toho kalichu," řekl Tomáš Tóth.

Výstavu Vnitřní světy můžete v Galerii kritiků navštívit až do 14. dubna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu