• Načítám...
>

Studenti v Praze představují své fiktivní firmy

  • 21. března 2019,
  • 15:23,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Představit podnikatelský záměr ale i obchodovat a vést společnost jako v reálném světě. To musí předvést studenti středních škol na Veletrhu fiktivních firem v pražských Holešovicích. Do akce se zapojily školy z 10 států světa.

Reklama

Na Výstavišti v pražských Holešovicích probíhá veletrh fiktivních firem, které založili a sami prezentují studenti středních škol. Cílem akce, kterou pořádá Národní ústav pro vzdělávání je vyzkoušet si podnikání a vedení firmy v praxi.

"Žáci si zakládají fiktivní firmu podle legislativy ČR, platí zdravotní a sociální pojištění, mají zaměstnance, platí daně, platí veškeré faktury mezi sebou. Získávají reálné zkušenosti, ale fiktivní jsou peníze a zboží. To je jen na papíře," řekl Lukáš Hula, vedoucí Centra fiktivních firem NÚV.

"Žáci mají šanci si vyzkoušet nejen běh klasické české firmy ale vlastně i mezinárodní transakce, mezinárodní obchodování a navazování mezinárodních obchodních styků, což je v současné době k nezaplacení," řekla Mariana Čapková, předsedkyně Výboru pro výchovu a vzdělávání ZHMP.

Sto dvacet fiktivních firem z 10 zemí světa tady mezi sebou nejen obchoduje, také spolu soutěží o nejlepší stánek, katalog a především o nejlepší prezentaci firmy.

"Dívali jsme se na to, jaká je kvalita přenášené informace. Jestli tam jsou náležitosti, které by měly být. Třeba kontakty, nabídka zboží a podobně," řekl Lukáš Hula.

Zaměření jednotlivých firem je různorodé. Studenti vytvořili podniky zaměřené na módu, cestovní kanceláře, cukrárny nebo třeba banky. Každou z nich přitom tvoří až patnáctičlenné týmy. Napříč předešlými ročníky se jedna z nejúspěšnějších fiktivních firem zabývá prodejem králíkáren. Jejím ředitelem je student Střední školy živnostenské v Sokolově.

"Začínali jsme původně s výrobou králíkáren. Byli jsme vlastně truhlárna. Potom, na základě zájmu zákazníků, jsme do toho šli a vzali jsme tam králíky. Teď, když jsem to od tohoto roku převzal, jsme zavedli krmiva, chovnou stanici, prodáváme králíkárny, klece, aby to měl zákazník vše na jednom místě," řekl Jan Pivnička, ředitel fiktivní firmy Adriana Bártlová Králíci.

Vedle vedení a prezentace firem se žáci mají naučit také třeba čelit nedostatku zakázek nebo se vypořádat s tím, co firmám nařizuje zákon. Pro potřeby fiktivního obchodování pak byly pro tento veletrh vyrobeny také speciální bankovky. Samotný veletrh potrvá do 22 března.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu