• Načítám...
>

V Praze vzniká paliativní péče pro postižené

  • 21. března 2019,
  • 15:30,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Domov pro osoby se zdravotním postižením Sulická se částečně rekonstruuje. Nově tu vznikne domácnost paliativní péče pro osoby s mentálním postižením. Toto zařízení bude jediné svého druhu v celé republice.

Reklama

V nemocnicích, pod vlivem léků a bez blízkých osob. I takto dnes umírají mentálně postižení lidé. To by se ale mohlo změnit. V Domově pro osoby se zdravotním postižením Sulická vzniká speciální domácnost, která zajistí paliativní péči mentálně postiženým.

"Bude mít na starosti lidi, kteří potřebují zvýšenou ošetřovatelskou péči zdravotních sester. Není to tak, že bychom vytvářeli zdravotní zařízení. Bude to domácnost, která pomůže lidem, kteří buď trvale trpí bolestí, nebo odchází a jsou v terminálním stadiu života. Bude se jednat o lidi s mentálním postižením," řekla Lenka Kohoutová, ředitelka Domova Sulická.

Vznik této domácnosti podpořilo hlavní město částkou 71 milionů korun.

"Osoby, které jsou v terminálním stadiu a jsou na odchodu, tak často ta komunikace s nimi je velmi obtížná. My jim chceme zajistit to, aby ten způsob odchodu z tohoto světa byl důstojný, aby tam byla profesionální péče a abychom to mohli umožnit i těm rodinám, rodičům těch klientů a obyvatel," řekla Eva Horáková, předsedkyně Výboru pro sociální politiku ZHMP.

Domácnost paliativní péče bude mít 8 jednolůžkových pokojů a jeden dvojlůžkový.

"Paliativou, tedy bolestí a odcházením, se v ČR u mentálně postižených nikdo primárně nezabývá," řekla Lenka Kohoutová.

Tato domácnost, která se otevřen v září, bude naprosto unikátní v celorepublikovém kontextu. Už teď se ale zaměstnanci Domova Sulická mohou těšit na nové zázemí. A nejen to.

"Vzniká tady nová administrativa, budou tady šatny pro zaměstnance, protože máme nedůstojné šatny, a pak vzdělávací centrum, které bude nejen předávat zkušenosti, které se týkají zvýšené péče o mentálně postižené, ale rádi bychom dělali i rekvalifikace pracovníků v přímé péči, vzdělávali v oblasti etiky a přístupu zaměřeného na člověka," řekla Lenka Kohoutová.

Domov pro osoby se zdravotním postižením Sulická se stará o několik desítek klientů s mentálním, případně kombinovaným, postižením a poskytuje jim celoroční pobytovou službu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu