• Načítám...
>

Studentům ČVUT předával diplomy robot

  • 22. března 2019,
  • 15:24,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Studentům ČVUT na promocích předával diplomy robot. Fakulta informačních technologií totiž speciálně k této příležitosti naprogramovala jednoho z robotů Pepper, se kterým studenti pracují během výuky. Robot studentům předal diplom, potřásl rukou a pogratuloval.

Reklama

Studenti Fakulty informačních technologií ČVUT si diplomy na promocích převzali trochu netradičně. Předával jim je totiž robot Pepper, kterého naprogramovali sami studenti přesně pro tuto událost.

"Na začátku se otočí na předávajícího, kterému vloží do rukou diplom. Potom čeká a dívá se do rukou, jestli pořád v nich má diplom. Když z nich student diplom vyndá, tak robot nastaví paži na potřesení," řekl Martin Rameš, student IT, ČVUT.

Robota studenti mnohokrát testovali, aby byl schopen se na slavnostním předávání chovat podle očekávání. Přes to bylo ale nutné překonat pár technickým problémů. Například to, že robot desky s diplomem neudrží v ruce.

"Musí je podepírat celou paží. To znamená, že motory, které spravují prsty, nejsou dostatečně silné na to, aby ty desky udržely. Takže desky podepírá jedna paže a prsty druhé paže akorát zajišťují, aby se nepřeklopily," řekl Martin Rameš.

Fakulta informačních technologií disponuje dalšími 3 roboty tohoto typu. Dalších 6 pak mají v menším provedení. Je to ta nejmodernější technologie, která je v naší zemi k dispozici. Studenti se práci s roboty věnují během výuky.

"Studenti se v rámci projektového předmětu seznamují s těmito technologiemi, učí se programovat v různých programovacích jazycích a samozřejmě nabývají zkušenosti, protože programování těchto robotů má svá specifika," řekl Miroslav Skrbek, odborný asistent fakulty IT, ČVUT.

Robot Pepper si fungování na veřejnosti vyzkoušel vůbec poprvé za celou dobu, co s nimi fakulta v rámci projektu pracuje. Párkrát sice upustil diplom na zem, jinak ale tuto slavnostní chvíli zvládl.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu