• Načítám...
>

Palmovka je podle kritiků divadlem roku

  • 22. března 2019,
  • 15:52,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Divadlo pod Palmovkou je podle kritiků nejlepší divadelní scénou v zemi. Vyhrálo totiž kategorii divadlo roku. Palmovka má i nejlepší inscenaci, kdy uspěla Shakespearova hra Něco za něco v režii polského Jana Klaty. U kritiků bodovaly ale i jiné pražské scény.

Reklama

Divadlo pod Palmovkou slaví. Kritici ho totiž vyhlásili divadlem roku.

"Je skvělé, že se udělují ceny kritiky a také je samozřejmě skvělé, že to získalo divadlo, které je zřizované hlavním městem Prahou. Když si uvědomíme, že Divadlo pod Palmovkou ještě před 6 lety v podstatě neexistovalo, protože bylo po povodni v roce 2013 vyplaveno, nevědělo se co bude se souborem, tak je to až neuvěřitelné," řekl Jan Wolf, předseda Výboru pro kulturu ZHMP.

"Když jsem tam nastoupil, tak v červnu byly povodně, takže tam byly pod vodou sklepy a ta technologie, takže to vyžádalo 2 roky rekonstrukce. My jsme do toho zkoušeli, bylo to pro všechny strašlivě náročné, vyměnilo se hodně lidí, personál, herecký soubor, takže to bylo opravdu velmi náročné. Ale na druhou stranu nás to nějak stmelilo," řekl Michal Lang, ředitel Divadla pod Palmovkou.

Pro Palmovku to nebyla jediná z kategorií, kde divadlo triumfovalo. Vyhrálo totiž i inscenaci roku za Shakespearovu hru Něco za něco.

"Jednalo se o jednu z velmi mála inscenací českého divadla, na kterém se podílela evropská režisérská divadelní hvězda. Není úplně zvykem, že v českém divadle režiséři takového formátu, jako je polský režisér Jan Klata, mimochodem čerstvý držitel Evropské divadelní ceny, nejvyššího evropského divadelního ocenění, aby pracovali v českých divadlech. Další věc je, že ta inscenace je velmi závažným a velmi radikálním zpracováním klasického Shakespearova textu, který je sám o sobě velmi zajímavý, ta inscenace ale přináší nesmírně cennou a hlubokou zprávu o stavu naší společnosti," řekl Ladislav Stýblo, dramaturg Divadla pod Palmovkou.

V Cenách divadelní kritiky se dařilo ale i jiným pražským divadlům. Třeba cenu za nejlepší mužský herecký výkon získal Saša Rašilov. Ten hraje Mefista ve Faustovi v Národním divadle.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu