• Načítám...
>

Febiofest představil české a slovenské projekty

  • 24. března 2019,
  • 18:14,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Febiofest láká mimo jiné i na českou a slovenskou tvorbu. Například na celovečerní debut Teodora Kuhna, který se inspiruje skutečným kriminálním případem, který se odehrál na Slovensku v roce 2005. Více nejen o něm už v následující reportáži.

Reklama

Febiofest představil československé filmové projekty. A to hned v několika kategoriích. Jedním ze slovenských snímků, který láká návštěvníky, je např. emotivní drama pod titulem Ostrým nožem. Jedná se o příběh inspirovaný skutečným kriminálním případem, který pojednává o otci, kterému zavraždili syna.

"V Bratislavě v roce 2005 na nábřeží Dunaje zavraždili neonacisté nevinného studenta. Co je na kauze překvapivé není jen brutalita té vraždy ale i to, že přes to, že ve společnosti se vytvořil dost silný odpor vůči tomu aktu, tak se nedosáhlo spravedlnosti. A nebylo jí dosaženo proto, že na Slovensku existují paralelní struktury, které v některých případech znemožňují dosáhnout spravedlnosti," řekl Teodor Kuhn, režisér.

Vražda Daniela Tupého z roku 2005 do dnes není potrestána. Snímek Ostrým nožem tak zrcadlí boj zdrcené rodiny o spravedlnost a zároveň stav dnešní společnosti. Kromě hlavní postavy, otce zavražděného, kterou ve filmu ztvárnil herec Roman Luknár, se na plátně objevuje také Miroslav Krobot nebo Ela Lehotská. 

"Samozřejmě byly některé scény emočně náročnější. Ty, které se týkají přímo té smrti, zjištění, identifikace, oblečení a podobně," řekla Ela Lehotská, herečka. 

A do jaké míry se vlastně režisér snímku držel faktů?

"Řekli jsme si, že nemůžeme dělat příběh o skutečnosti. Vzhledem k tomu, že vyšetřování je otevřené, mohli jsme čemukoliv uškodit, kdybychom pověděli, co se opravdu stalo. Zároveň jsme nechtěli být těmi, kteří budou říkat veřejnosti novou pravdu o případu a kauze Daniela Tupého. Proto jsme si řekli, že zachováme jen obrysy celého toho případu a potom některé nejmenší detaily a celý zbytek si vymyslíme," řekl Teodor Kuhn.

A takto už vypadá další ukázka z letošní nabídky Febiofestu. Tentokrát jde o předpremiéru české seriálové produkce. Snímek Vodník, který se představí v rámci kategorie televizní tvorby.

"Já tam hraji hlavní vyšetřovatelku. Je to už 4 série. Marie poprvé vyšetřuje případ, který vyšetřuje sama. Otevírá případ starý 30 let. Celé je to vlastně o tom, že ona přichází na to, jak to asi v té době bylo, protože zjišťuje, že tak, jak četla ty výslechy a protokoly, to neodpovídá tomu, s čím přijde postava Lenky Krobotové," řekla Klára Melíšková, herečka.

"Všechno to začíná u dobrého textu. Ti detektivové od Nejsvětější trojice mají to štěstí, že vychází z románu Michala Sýkory, kde ty příběhy už jsou prověřené na literární platformě a Petr Jarchovský je adaptuje do televizních scénářů," řekl Viktor Tauš, režisér.

Díky stále se zvyšující kvalitě televizní seriálové tvorby Febiofest letos dopřál velké plátno i dalším snímkům. Diváci se tak mohou těšit např. na komediální seriál režisérů Jana Prušinovského a Vladimíra Škultétyho.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu