• Načítám...
>

Nový Trojský slalomový kanál je blíž k realizaci

  • 25. března 2019,
  • 19:21,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Projekt moderní slalomářské trati v Troji by se mohl začít realizovat už během příštího roku. Hlavnímu městu totiž zbývá odkoupit jen několik menších pozemků. Cílem jen nejen vytvořit profesionální zázemí pro kajakáře, ale zároveň vytvořit kvalitní místo k odpočinku pro všechny Pražany.

Reklama

Hlavnímu městu se podařilo odkoupit většinu pozemků mezi Vltavou a protipovodňovou hrází od nového Trojského mostu po ulici Pod Havránkou. Praha se tak může připravovat na revitalizaci, jejíž součástí má být nová slalomová dráha pro kajakáře.

"Ta situace je taková, že nám velmi pomáhá Magistrát hl. m. Prahy s výkupem pozemků. Pokud budu optimistou, tak do konce letošního roku by měly být ukončeny výkupy veškerých pozemků," řekl Jaroslav Pollert st., vedoucí projektu.

Projekt počítá se zachováním současného kanálu, který by měl sloužit výhradně k tréninkům. Ten nový bude už splňovat parametry pro vrcholové a mezinárodní závody tak, aby splňoval požadavky pro pořádání Mistrovství světa či Olympijských her.

"Ten kanál by měl být vedle toho současného. Ten nátokový objekt by měl být někde u stávající loděnice a končit v podstatě ve stejném místě. Tím, že zkrátíme celou tu závodní dráhu, zvětšíme tím sklon a bude tam i divočejší část, která vyhovuje těm technickým parametrů," řekl Jaroslav Pollert ml., vědecký pracovník Fakulty stavební ČVUT.

Záměr počítá s moderním zázemím jak pro profesionální, tak i amatérské vodáky. Změnu by měli pocítit i samotní diváci na tribunách ale i procházející návštěvníci Troji.

"I pro průchozí návštěvníky Troji to bude velmi výhodné, protože tam bude několik i přemostění a budou moci lépe vidět a sledovat trénující na divoké vodě," řekl Jaroslav Pollert st.

"Ten prostor, který tam vznikne, bude sloužit nejen sportovcům pro kajaky, ale bude sloužit opravdu široké veřejnosti. Bruslaři a cyklisté se zde budou moci zastavit, minimálně zde bude nějaké vybavení, na které se budou moci posadit, občerstvit se a podobně," řekl Vít Hofman, tiskový mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy.

Odhadované náklady na stavbu dráhy se pohybují mezi 120 a 140 miliony korun. Pokud se podaří vykoupit zbytek pozemků do konce tohoto roku. Hlavnímu městu už nebude nic bránit k získání stavebního povolení.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu