• Načítám...
>

Části, kterými povede okruh, chtějí více peněz

  • 25. března 2019,
  • 19:32,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Praha by měla finančně zohlednit městské části, kterými povede pražský okruh. Myslí si to pražští zastupitelé za ODS. Finance dopravně zatíženým částem by měly dostat z rezervy půl miliardy korun, kterou město v březnu rozdělí městským částem. Vedení Prahy ale nesouhlasí, prý by se jednalo o uplácení.

Reklama

Městské části, kterými povede Pražský okruh, si zaslouží větší finanční kompenzaci z půlmiliardové rezervy. Myslí si to např. pražští zastupitelé za klub ODS. Rezervu město vyčlenilo právě na investiční akce v MČ. Při rozdělování peněz prý komplikace spojené s okruhem nezohlednilo.

"Máme za to, že v případě, že se takto MČ obětují, měly by být významnějším způsobem finančně podpořeny. Tedy bychom čekali, že v případě dotací na investiční akce, které MČ každý rok dostávají z tzv. rozpuštěné rezervy, budou mít MČ, kudy povede okruh, vyšší," řekl Ondřej Martan, zastupitel hl. m. Prahy.

Město ale nesouhlasí. Malé MČ prý dostanou průměrně na obyvatele mnohem více peněz, než velké části. V MČ, ve kterých povede okruh, budou navíc realizována kompenzační opatření na náklady města.

"Což jsou adresná řešení té situace, která tam vznikne, toho hluku, případně prašnosti. Kdybychom dávali ty peníze těm MČ, které jsou poblíž, to by bylo v podstatě uplácení těch politických reprezentací a to si myslím, že není správná cesta," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Výkupy pozemků jsou na spadnutí. V těchto dnech město jednalo se starosty dotčených částí a při výkupech bude postupovat společně s ŘSD.

"Máme k tomu teď jednotnou koordinační schůzku, kde si definujeme, že nebude to, že město bude chodit zvlášť za majitelem pozemků a ŘSD zvlášť, ale oba tam půjdeme s jedním společným vyslancem, který to domluví s oběma," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Koordinační schůzka proběhne v následujících týdnech. Při jednání bude přítomen také náměstek ministra dopravy. Pokud město nenavýší investiční rezervu, bude se zastupitelský klub ODS snažit, aby se našly peníze pro zatížené MČ např. z balíku pro investice do technických infrastruktur.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu