• Načítám...
>

Praha zvažuje stavbu bioplynové stanice

  • 25. března 2019,
  • 19:41,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Vedení hlavního města zvažuje výstavbu bioplynové stanice. Ta by mohla vzniknout například v pražských Malešicích. Zařízení na zpracování bioodpadu by vyrábělo biopalivo vhodné například pro pohon vozů MHD.

Reklama

V metropoli by mohla vzniknout bioplynová stanice na zpracovávání bioodpadu a odpadu z restaurací nebo třeba také z domácností. Shodli se na tom pražští radní. Stavba by mohla vzniknout v Malešicích poblíž spalovny.

"Je to bioplynová stanice, kdy za nepřístupu kyslíku, tedy anaerobní fermentací, dochází k rozkladu té biosložky, při tom nám vzniká plyn, metan, ten se přetváří na bioplyn CNG, kterým můžeme pohánět třeba autobusy MHD, můžeme s ním pohánět ale i svozová vozidla Pražských služeb, takže se dostáváme do té krásné cirkulární ekonomiky tak, jak to v přírodě chodí," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

V současné době v Praze většina vyprodukovaného bioodpadu končí ve spalovně.

"Ten bioodpad obsahuje poměrně velké procento vody. Potom se do toho spalování dostává voda, která nemá žádný energetický přínos, tedy na to je lepší ta bioplynová stanice. Oproti tomu, na ten klasický zbytkový komunál, třeba sáčky z vysavačů, to je odpad, který se už nedá jinak materiálově využít, dá se ale využít energeticky," řekl Aleš Bláha, ředitel malešické spalovny.

Biostanici by v Praze podle rozhodnutí radních mohla postavit a provozovat městská firma Pražské služby. Její ředitel takové rozhodnutí vítá.

"Úkol je to samozřejmě složitý, určitě je to ale chvályhodný počin. Dnes jsme v úplném počátku. Musíme provést studii proveditelnosti. Tím výstupem by mělo být to, jak to má fungovat, co vše má být na vstupu, co bude na výstupu a co se bude s tím výstupem dělat. Takže tam jsme dnes," řekl Patrik Roman, ředitel Pražských služeb.

Stavba bioplynové stanice vyjde Prahu na stovky milionů korun. V budoucnu by v ní mohl končit jak bioodpad, tak odpady z restaurací a jídelen nebo prošlé potraviny ze supermarketů a bioodpad vytříděný Pražany.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu