• Načítám...
>

Praha by mohla mít všechny zastávky na znamení

  • 26. března 2019,
  • 13:21,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražská MHD má v současné době téměř 1500 autobusových zastávek na znamení. To by se teď mohlo změnit. Po vzoru mnoha zahraničních měst chce organizace ROPID, která plánuje pražskou MHD, převést všechny stálé zastávky na zastávky na znamení.

Reklama

Od léta by všechny autobusové zastávky v Praze mohly být na znamení. Podle ROPIDu by změna přispěla ke zrychlení dopravy a k finančním úsporám.

"Tam, kde autobus nemusí zastavovat, když nikdo nechce vystupovat a nastupovat, tam to všechny ostatní zbytečně zdržuje. V případě, že má autobus zpoždění, tak pokud bude hodně zastávek na znamení, může to zpoždění lépe dohnat. Navíc to chceme zpřehlednit a sjednotit, protože dnes už většina zastávek na znamení je, zhruba 60%," řekl Filip Drápal, tiskový mluvčí ROPID.

Ačkoliv je tento systém dopravy zaveden v mnoha světových metropolích, jako např. ve Vídni nebo v Londýně, čeští cestující se s návrhem příliš neztotožňují.

anketa

"V případě, že řidič jede napřed oproti jízdnímu řádu, má povinnost na zastávce vyčkat do času jízdního řádu tak, aby nejel napřed. To už se tak děje dnes," řekl Filip Drápal.

Problémy by podle ROPIDu neměly nastat ani v autobusech.

"Do všech nových autobusů už montujeme zvýšený počet tlačítek tak, aby byla dostupná opravdu z každé řady sedadel, aby cestující nemusel vstávat. U těch nejstarších autobusů je jich ještě méně, i tak jsou ale rozmístěny poměrně rovnoměrně ve vozidle," řekl Filip Drápal.

Problém by naopak mohl nastat při nástupu, pokud cestující nebude dostatečně vidět. Ne všechny přístřešky jsou totiž průhledné a to by mohl být problém např. v deštivém počasí. Pokud návrh schválí Rada hl. m. Prahy, nový systém by mohl být zaveden už od 1. července.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu