• Načítám...
>

Dopravní podnik testuje kloubový trolejbus

  • 26. března 2019,
  • 14:43,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Na jediné trolejbusové trati v Praze, mezi Palmovkou a Letňany, se mohou cestující svézt novým kloubovým trolejbusem. Ten má Dopravní podnik hlavního města Prahy zapůjčený na testování v provozu až do 14. dubna.

Reklama

Dopravní podnik hl. m. Prahy testuje nový kloubový trolejbus. Zapůjčený ho má až do 14. dubna a svézt se v něm mohou cestující na pravidelné trolejbusové lince z Palmovky do Letňan.

"Předpokládá se, že bude jezdit v hodinových intervalech a proti němu bude jezdit taktéž v hodinových intervalech to stávající vozidlo, které máme, které zajišťuje provoz linky č. 58 nyní," řekl Jan Šurovský, technický ředitel DP hl. m. Prahy.

Mimo nabíjecí stanici dobíjí vozidlo baterii také za jízdy. Tím lépe zajistí dostatečnou kapacitu elektrické energie pro svůj provoz. Trolejbus je vybavený elektrickým vytápěním, klimatizací kabiny řidiče a prostoru pro cestující.

"Je to opravdu obrovský pokrok v komfortu pro cestující. Pražané ho téměř neznají. Je to už několik desítek let, co zde trolejbusy přestaly jezdit a myslím si, že je zásadní právě ten komfort pro cestující, ale i pro občany, kteří bydlí v blízkosti takových linek, protože je s tím spojený snížení hluk a snížené emise," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Jedná se o první kloubový nízkopodlažní trolejbus, který byl kdy v Praze testován.

"Naším cílem je právě otestovat režim v provozu jak na trolej, tak na baterii, abychom získali představu pro to, jak vypisovat veřejnou zakázku na nákup zhruba 15 trolejbusů pro budoucí plně elektrizovanou linku č. 140, tedy Palmovka - Letňany - Čakovice - Miškovice," řekl Jan Šurovský.

Trať by mohla být vybudována do 3 let v návaznosti na nákup vozidel a přípravu infrastruktury.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu