• Načítám...
>

MŠ na Střížkově bude mít Smyslovou zahradu

  • 26. března 2019,
  • 21:51,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Období, kdy se rodiče budou muset rozhodnout do jaké školy nebo školky přihlásí své ratolesti, se přiblížilo. Dny otevřených dveří jsou proto v plném proudu a tak se i náš štáb do jedné z nich přišel podívat. Své brány totiž otevře i jedna z nejžádanějších mateřských školek v Praze 9, která se zaměřuje na děti s mentálním, tělesným nebo zrakovým postižením.

Reklama

Začalo období dnů otevřených dveří na základních a mateřských školách a tak jsme se do jedné z nich vydali s kamerou podívat. Třeba na pražském Střížkově stojí mateřská škola zaměřená na děti se speciálními vzdělávacími potřebami.

"Děti, které k nám přichází, musely předtím projít pedagogicko-psychologickou poradnou nebo pedagogickým centrem. Máme tady děti s různým druhem oslabení nebo postižení. Jsou tady děti s logopedickými vadami, děti s mentálním postižením, děti s autismem," řekla Jitka Urbanová, zástupkyně ředitelky MŠ Litvínovská.

Speciální školka v Litvínovské ulici má 4 třídy. Kvůli většinovému počtu dětí s větším postižením nejsou ale plně obsazené. Školka totiž klade důraz na individuální přístup k dětem.

"Máme tady dvě logopedky, které s dětmi pracují. Dítě se tady dostane na individuální logopedii dvakrát nebo třikrát týdně. To jsou naše zaměstnankyně. Máme tady fyzioterapii, canisterapii, takže si tady dvakrát do měsíce hrají s pejskem. Chodíme plavat, přes zimu máme i saunu v provozu," řekla Jitka Urbanová.

"Myslím, že tady máme odborníky, kteří si dají tu práci, nevzdávají to, i když se dennodenně potkávají s hlasitějším prostředím, než je v běžné školce," řekla Lenka Šejbová, vychovatelka.

V rámci zaměření školky na děti s různými postiženími instituce využívá také řadu výchovných pomůcek. Ty se týkají třeba dětí s autismem.

"Využíváme také obrázkový komunikační systém, tady máme např. režim dne, kdy děti přesně vědí, která část dne zrovna je, co je čeká, mohou se včas připravit na změnu. Ví, kdy zrovna pracují, kdy jdeme do šatny, kdy si myjeme ruce, kdy jdeme na zahrádku a samy se orientují v režimu dne," řekla Jitka Urbanová.

Školka také plánuje vznik Smyslové zahrady, kde by měla být tzv. Stezka bosou nohou.

"Kde si děti budou udržovat rovnováhu a bosé budou chodit po různých přírodninách, jako jsou kaštany, písek, kamínky, jehličí," řekla Alena Nezbedová, koordinátorka projektu Smyslová zahrada.

Chodník má dětem pomoci třeba k lepší motorice nebo přispět ke stimulaci centrálního mozku. V rámci dne otevřených dveří se do mateřské školy v Litvínovské ulici mohou rodiče s dětmi přijít podívat 17. dubna od 13:00 do 17:00. Své děti pak mohou přihlásit rodiče s doporučením ze školského poradenského zařízení. Upřednostněny budou děti z Prahy 9.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu