• Načítám...
>

Vedení Prahy představilo investice do cyklistiky

  • 26. března 2019,
  • 22:13,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Vedení hlavního města představilo plánované investiční akce do cyklistické infrastruktury v letošním roce. Na cyklistiku tak letos půjde přes 90 milionů korun. Zároveň chce metropole prostřednictvím nového pražského cyklokoordinátora Pavla Poláka začít čerpat dotace od Ministerstva dopravy. Této možnosti totiž podle vedení města dosud Praha nevyužívala.

Reklama

Přes 90 milionů korun. Tolik hlavní město hodlá investovat v letošním roce do rozvoje cyklistiky v metropoli. V Praze tak už letos přibudou cyklostojany a také vznikne několik nových tras či možností, kudy budou moci cyklisté bez obtíží projet.

"Myslím, že tou nejvýznamnější věcí je právě vodní propust okolo Rokytky, kde se skutečně zlepší to pohodlí nejen pro cyklisty ale i pro chodce, rodiče s kočárky. Pak je to cyklostezka budovaná směrem na Zbraslav. To je ta podél Vltavy. Ta nejvytíženější cyklostezka A2," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Kromě investičních akcí představilo vedení metropole na tiskové konferenci také nového pražského cyklokoordinátora. Tím je Pavel Polák - předseda Komise pro cyklistickou dopravu Rady hl. m. Prahy.

"Funkce koordinátora není nová. Nové je pouze oficiální jmenování. Tuto funkci naplňoval svou prací předseda všech komisí, které doposud na magistrátu byly, tedy i já jsem ji naplňoval v letech 2002 až 2011," řekl Pavel Polák, cyklokoordinátor hl. m. Prahy.

"Je to funkce, už podle názvu, která převážně má koordinovat. Např. za posledních 10 let, jak jsem byl upozorněn ředitelem SFDI, Praha nečerpala ani korunu z balíčku, který je určen právě na cyklistickou dopravu. Jedním z hlavních úkolů je to, abychom od příštího roku a od příštího dotačního období mohli tyto peníze čerpat a nemuseli stoprocentně cyklistickou infrastrukturu hradit z peněz hl. m. Prahy ale právě z tohoto balíčku od Ministerstva dopravy. Takže to je jedna, řekl bych, z těch hlavních funkcí. Pak je to samozřejmě koordinace napříč TSK, DP, Středočeským krajem," řekl Adam Scheinherr.

Cyklistická doprava je podle vedení metropole čím dál více oblíbená. Jen za rok 2018 projelo městem podle údajů magistrátu 4 miliony cyklistů, což je o zhruba 2,5% více, než v roce 2017.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu