• Načítám...
>

Praha povolila exhumaci ostatků Mašínové

  • 26. března 2019,
  • 22:05,
  • PRAHA,
  • Lucie Sinková

Vedení města se setkalo se Zdenou Mašínovou mladší. Společně jednali o exhumaci ostatků její matky, která je pohřbena v hromadném hrobě na Ďáblickém hřbitově. Podrobnosti pro vás máme v následující reportáži.

Reklama

Na pražském magistrátu se sešlo vedení města se Zdenou Mašínovou ml., aby společně vyřešili dlouhotrvající kauzu vyzvednutí ostatků její matky, Zdeny Mašínové st., z hrobu v Ďáblicích.

"Jsem vděčná paní Mašínové, že přijela z Moravy až sem k nám do Prahy, takže jsme měli možnost prodiskutovat ty věci i do větších detailů a domluvit si konkrétní kroky, které teď můžeme udělat," řekla Milena Johnová, radní hl. m. Prahy.

Velkým přáním Zdeny Mašínové ml. je zjistit, kde leží ostatky a následně je důstojně pohřbít v rodinné hrobce v Lošanech na Kolínsku.

"Tam je rodinná hrobka, ve které bohužel nejsou ti moji nejbližší lidé, jako je náš otec. Teď to bude maminka. O čem jsem celý svůj život přemýšlela, že by bylo záhodno, kdybych tam mohla jejich ostatky uložit," řekla Zdena Mašínová ml., dcera Zdeny Mašínové.

"Paní Mašínová řeší otázku hrobu své maminky desítky let. Teď dochází k obratu a v řádu týdnů bychom měli shromáždit podklady z archivů, vše co víme, a v řádu měsíců potom začne proces žádosti na Národní památkový ústav, který musí souhlasit, protože se jedná o národní kulturní památku," řekl Jan Čižinský, zastupitel hl. m. Prahy.

Zdena Mašínová na svou maminku vzpomíná s velkou úctou a láskou.

"Byl to vzácný nadaný a všestranný člověk," řekla Zdena Mašínová.

V době soudního procesu s Miladou Horákovou Zdena Mašínová st. organizovala podpisovou petici za její omilostnění. V roce 1953 byla zatčena za odbojovou činnost a ve vykonstruovaném procesu byla odsouzena na 25 let za mřížemi za údajnou velezradu. Ministerstvo obrany jí udělilo in memoriam osvědčení o účasti na protikomunistickém odboji. V roce 1998 obdržela posmrtně řád T. G. Masaryka.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu