• Načítám...
>

Starostové řešili financování městských částí

  • 28. března 2019,
  • 15:03,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Starostové řešili se zástupci pražského magistrátu dlouhodobou problematiku financování. Podle nich vzrůstají náklady na chod městských částí. Řešením by mohlo být navýšení příspěvků na obyvatele.

Reklama

Dlouhodobou problematikou financování chodu městských částí se zabýval sněm starostů. Přítomní byli také zástupci pražského magistrátu, kteří se snaží se starosty najít společné řešení.

"Všichni si uvědomujeme, že zejména výkon té veřejné správy, výkon státní správy, je ze strany státu skutečně podceněn a podfinancován," řekl Jan Jarolím, starosta MČ Praha 9.

"Vidíme, že je problém s udržitelností rozpočtů, protože jak se to město rozrůstá čím dál více, tak samozřejmě na ty důležité priority peníze prostě docházejí. A pokud bychom to neřešili a pokud bychom to neřešili aktivně teď, tak se může stát, že ty prostředky prostě za 3 roky dojdou a MČ pak nebudou mít ani tu schopnost plnit ty základní požadavky," řekl Tomáš Portlík, místostarosta MČ Praha 9.

S přibývající agendou vzrůstají městským částem náklady. Problémem se proto zabývá také Magistrát hl. m. Prahy.

"Sněm starostů dnes potvrdil své loňské usnesení, kdy požádal hl. m. Prahu, aby navýšilo dotaci na obyvatele na 3 300 korun a zvýšilo to zastropení pro malé MČ z 5,5 na 6 tisíc korun," řekl Petr Štěpánek, starosta MČ Praha 4.

"V tomto roce už došlo k navýšení jednoho důležitého příspěvku a tím je příspěvek na žáka. Navýšen byl o 700 korun na 2 700 korun na jednoho žáka. Rozdali jsme investiční rezervu 500 milionů korun pro městské části a dále budeme intenzivně jednat, protože víme, že ty výzvy jsou velké, jsou obzvláště v oblasti školství, kdy MČ řeší nejen provoz těch škol ale především kapacity a technické vybavení, technický stav těch budov," řekl Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Problematikou financování MČ se dlouhodobě zabývá také náměstek primátora Petr Hlubuček. Ten má na celou věc pohled ze 3 stran, a to nejen jako zástupce magistrátu, ale i jako předseda Svazu městských částí a starosta MČ Praha - Lysolaje.

"Velké MČ trápí problém státní správy. To je ta přenesená působnost státu, kterou vykonávají ty MČ za stát. Jsou to třeba stavební úřady, vydávání občanských průkazů a podobně, kde ty MČ skutečně trpí nedostatkem financí, protože stát na tyto služby, které ty MČ za stát vykonávají, posílá nedostatečné množství peněz," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Malé MČ mají naopak největší problém s údržbou rozsáhlé zeleně na svém území. Magistrát hl. m. Prahy se proto rozhodl v příštím roce navýšit granty na výsadby stromů a zeleně na částku 100 milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu