• Načítám...
>

Pedagogická knihovna se otevřela veřejnosti

  • 29. března 2019,
  • 14:04,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

V Pedagogické knihovně J. A. Komenského se konal den otevřených dveří. Lidé se tak mohli při příležitosti 100. výročí od založení knihovny podívat například do depozitáře či badatelny. A k vidění byly také vzácné svazky z 19. století.

Reklama

Pět set tisíc svazků knih. Tolik se jich nachází v Pedagogické knihovně J. A. Komenského v Praze. Ta se 28. března otevřela při příležitosti dne otevřených dveří veřejnosti.

"Dnes, na den otevřených dveří, kdy si připomínáme 100. výročí založení zdejší knihovny, zde máme několik stanovišť, která nám připomínají zajímavé milníky. Návštěvníky zde bude moci vidět nejstarší fondy naší knihovny, může si projít nebo nahlédnout do depozitářů, kde uvidí, jakým způsobem jsou knihy uskladněny a máme zde také velmi dobré vzdělávací programy. Takže kolegyně, která zde má např. kurzy trénování paměti, si může se čtenáři zkusit potrénovat paměť," řekl Pavel Hlubuček, ředitel Pedagogické knihovny J. A. Komenského.

"Probíhá to tak, že máme cvičení na papírku, kde trénujeme postřeh, koncentraci, soustředění. A pak praktické cvičení, tedy hod papírovou koulí do koše, kde se trénuje rovnováha obou mozkových hemisfér," řekla Anna Kratochvílová, knihovnice.

Návštěvníci mohli v Pedagogické knihovně vidět i ty nejstarší svazky. A to včetně těch, které byly v dobách minulých určené pro ty nejmenší.

"V naší Pedagogické knihovně máme také velkou sbírku slabikářů. Máme jich zde zhruba tisíc. Jeden z nejstarších slabikářů, které zde máme, je z roku 1801. Je velmi bohatě ilustrovaný a současně zde máme i celou řadu textů," řekl Pavel Hlubuček.

Lidé mohli v rámci dne otevřených dveří vidět také nejstarší časopisy. Např. časopis Český učitel z roku 1919. Vedení knihovny si v rámci dne otevřených dveří připravilo také bohatý doprovodný program. Akci tak zpříjemnila mimo jiné také hudba různých žánrů v podání žáků umělecké školy U Půjčovny z Prahy 1.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu