• Načítám...
>

V Praze se chystají velké školské investice

  • 1. dubna 2019,
  • 12:14,
  • PRAHA 11,
  • Lukáš Kubát

Na Základní škole Mendelova v Praze 11 představilo hlavní město společně s vedením městské části priority v oblasti školství. Hlavní město chce investovat především do škol v okrajových částech metropole. Praha 11 se zase inspiruje v zahraničí a nabídne třeba i alternativní možnosti výuky.

Reklama

Letošní školské investice hlavního města přesáhnou 600 milionů korun. Vedení metropole se soustředí na výstavbu a přestavbu především základních škol.

"Jsou to určitě investice hlavně do malých okrajových MČ. Víme o tom, že v rámci developmentu, v rámci budování rezidenčních lokalit, chybí občanská infrastruktura. My chceme město krátkých vzdáleností. Přes to, že máme kapacity pro žáky nebo studenty v rámci těch větších MČ na sídlištních školách a podobně, chceme vybudovat nové školy právě na okraji Prahy, aby rodiče nemuseli dovážet své děti až do centra Prahy," řekl Vít Šimral, radní hl. m. Prahy.

Praha už brzy také zřídí speciální institut, který se zaměří na vzdělávání pedagogů.

"To bude malý koordinační orgán, který bude hlavně pracovat na tom, aby se pražští učitelé mohli vzdělávat. Aby věděli v čem se vzdělávat a aby na to měli dostatek času. To vzdělávání probíhá hlavně formou sdílení zkušeností, vzájemných vizitací, tandemového systému výuky, koučinku, mentoringu a podobně," řekl Vít Šimral.

I Praha 11, kam radní pro školství na Den učitelů dorazil, chystá investice do školství.

"ZŠ Mendelova a ZŠ Campanus, obě ty školy potřebují navýšit kapacity varny a upravit sportoviště," řekla Zuzana Ujhelyiová, radní MČ Praha 11.

Praha 11 by také na školách ráda rozjela speciální projekt. Inspirovala se ve Švédsku.

"Princip je takový, že továrny na určitém území svůj zbytkový nebo vadný materiál dávají na jedno místo, a školy z tohoto místa čerpají materiál na další recyklaci, tvorbu a práci. Děti se učí recyklovat a využívat ty věci. Ve Švédsku to je velice populární," řekla Zuzana Ujhelyiová.

Materiál školy využívají např. při výtvarné výchově nebo k výuce recyklace a ochrany prostředí. Projekt by pak mohl být zaveden i celopražsky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu