• Načítám...
>

Vltavské přívozy spojí 2 nejoblíbenější náplavky

Praha se může těšit na letní provoz vltavských přívozů. Od konce března se posílí o 3 linky a mimo to i spojí nejfrekventovanější pražské náplavky. Smíchovskou a Výtoň.

Reklama

Poslední březnovou sobotu vyjedou po Praze po zimní přestávce opět všechny přívozy.

Během roku jezdí přívozy dva. K těm se na letní sezónu přidají další 3 linky.

Mluvčí ROPIDU Filip Drápal upřesnil, jak lodní provoz na Vltavě bude probíhat.

“Hlavní sezóna začíná v sobotu 28. března, kdy vyjíždí další 3 lodní linky, které normálně nejezdí. Jsou to linky mezi Modřany a Lahovičkami, dále mezi Lihovarem a Veslařským ostrovem a také mezi Výtoní a Císařskou loukou”.

Cestující se mohou oproti předchozím sezónám těšit na příjemné změny. Linka P5, která vyjíždí z Císařské Louky se nově propojí s nejfrekventovanějšími a nejoblíbenějšími náplavkami, a to Smíchov a Výtoň.

“Právě ten přívoz, který spojuje Císařskou louku s oběma břehy Vltavy, tak bude mít pozměněnou trasu. Na levém břehu bude zastavovat na jiném přístavišti, aby bylo lépe dostupné pro místní obyvatele a také atraktivnější pro návštěvníky obou vltavských náplavek”. Vysvětlil Drápal.

Jako zajímavou novinkou bude také to, že provoz linky P5 bude posílen vždy v sobotu dopoledne, kdy se konají farmářské trhy na Smíchovské náplavce.

Přívozy mají poměrně významnou historii. S tím také souvisí samozřejmě tradice. Možná nejsilnější tradicí je, že převozníky se stávají celé rodiny.

O tradicích se rozpovídal předseda Vševltavského spolku Zděněk Bergman: “Převozník je řemeslo, které vyžaduje kromě manuální zručnosti i sociální inteligenci. většinou převozníci setrvávají celý život na jednom místě a myslím si, že naváží veliký vztah k lidem nejen v mužstvu, ale i k lidem, kteří tam žijí. Je to profese, která není jen řemeslem, ale i službou a takový lidé osobnosti samozřejmě propojí s tím místem”.

Výhodou takového převozu je ale například i to, že převáží i cyklisty s jízdními koly nebo třeba kočárky. Za jeden převoz pak zaplatíte standardně jako za jízdu v MHD.

Barbora Mikysková, TV Praha

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu