• Načítám...
>

Voda v Dejvicích je po týdnu opět pitná

Prakticky týden bylo více než třicet tisíc obyvatel Dejvic a Bubenče bez pitné vody. Jejich trápení konečně skončilo. Bakteriologické a virologické rozbory ukázaly, že je voda v kohoutcích nezávadná. Rozhořel se ale boj mezi politiky o tom, že kromě vodohospodářů mělo na nastalou situaci včas reagovat i vedení města.

Reklama

Ve čtvrtek 28. května oznámila hygienička hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová, že voda v Dejvicích je opět pitná. To ale nezabránilo politikům, aby se začali dohadovat, jestli by epidemie nemohla skončit dřív. Koalice tvrdí, že udělala maximum. Už v neděli svolala krizový štáb. “Jsme mohli informovat občany prostřednictvím sirén a městské policie, že nemají používat vodu,” vysvětluje radní hlavního města Prahy Libor Hadrava. Další pomoc byla materiální. “Město alokovalo zhruba šedesát tisíc na nákup balené vody, která byla posléze distribuována na Prahu 6,” doplňuje radní.

S tím zásadně nesouhlasí opozice. “Já jsem přesvědčen o tom, že v tak závažném případě jako je ohrožení obyvatelstva Prahy infekcí a epidemií měla rada a paní primátorka svolat pražský krizový štáb hned v okamžiku, kdy ta skutečnost vyšla najevo,” je přesvědčený zastupitel Bohuslav Svoboda. Vedení Prahy 6 přiznává, že epidemie ukázala několik slabin, které je třeba zlepšit. “V neděli neměli v provozu SMS systém a nemohli jsme občany, kteří mají objednánu od radnice službu zasílání novinek informovat, všechny informace musíme dávat také v angličtině, protože na Praze 6 bydlí hodně cizinců,” prozrazuje místostarostka Petra Kolínská.

Současně se Praha 6 se rozhodla případ ještě neuzavřít a poddala trestní oznámení na neznámého pachatele. “Bylo zasaženo příliš mnoho lidí a zatím nám není jasné, kdo za tu chybu odpovídá,” prozrazuje Kolínská. Voda v Dejvicích je už sice pitná, ale vodohospodáři ji ještě nějaký čas pro jistotu budou ve zvýšené míře chlorovat, aby se ujistili, že v ní žádné bakterie nezůstanou.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu