• Načítám...
>

Ján Mančuška má posmrtnou První retrospektivu

Umělec, který byl známý především v zahraničí a tam jsou také většinou v soukromých rukou nebo galeriích jeho díla, to je Ján Mančuška. Zemřel v pouhých 39 letech, ale zanechal za sebou bohatý odkaz a Galerie hlavního města Prahy poprvé dokázala po dlouhé spolupráci s různými institucemi a soukromými majiteli dát dohromady Mančuškovu První retrospektivu. Po jejím skončení v Praze se přesune do Bratislavy a poté do Brna.

Reklama

Za svůj krátký, ale velmi bohatý život Ján Mančuška vystavoval prakticky po celém světě v předních galeriích. “O jeho díle v Čechách lidé věděli, mluvilo se o něm, ale nikdo ho neznal,” komentuje vznik výstavy díla Jána Mančušky kurátor výstavy Vít Havránek. “Nikdy jeho velká významná výstava neproběhla, vystavoval spíše v malých galeriích a dnes máme možnost vidět řadu prací, které se ocitli v zahraničních sbírkách,” komentuje výstavu ředitelka Galerie hlavního města Prahy Magdalena Juříková. Výstava má jistá členění, ale podstatou je podle kurátora příběh. “Příběh sám o sobě vlastně neexistuje. Že je mnoho způsobů, jak ten příběh vyprávět a každý ten příběh je jiný, ať je to film nebo text v prostoru nebo instalace,” popisuje výstavu kurátor.

Přestože První retrospektiva je pozoruhodná výstava, i tak se dají najít instalace, které si zaslouží trochu větší pozornost diváka. Například Konference, která je ztvárněním toho, jak vypadá stůl, když u něj lidé dlouho sedí při konferenci. “Vidíte dlouhý stůl a na něm jsou sežvýkané kusy papírků, sežmoulané žvýkačky, takové předměty denní potřeby, které jsou tím použitím posunuty někam jinam,” popisuje originální dílo Havránek. Výstava Ján Mančuška První retrospektiva je v Městské knihovně na Mariánském náměstí k vidění do 11. října letošního roku. Poté se přesune do Bratislavy, do nově otevřené Kunsthalle a následně do Moravské galerie v Brně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu