• Načítám...
>

V Botanické zahradě otevřeli expozici kaktusů

Zdužnatělé pichlavé rostliny Jižní Afriky, Mexika a Peru tvoří novou celoroční expozici Botanické zahrady hlavního města Prahy. Příprava trvala dlouho a byla velmi náročná, protože na rozdíl od jiných výstav nejsou kaktusy seřazeny do řádků v květináčích, ale je vytvořena tak, aby působila dojmem přirozeného prostředí kaktusů.

Reklama

Celou expozici přehlédnete jedním pohledem, přesto na ní najdete zhruba sto padesát druhů sukulentů a kaktusů. Některé jsou velmi zajímavé nebo dokonce unikátní. “Kdybychom chtěli zdůraznit nějakou velikost nebo věk, tak tady máme kaktus, který je lidem známý jako tchýnino křeslo nebo tchýnina židle. To je taková ta velká žlutá koule. Myslím, že tak velkých exemplářů v republice není mnoho. A máme tady rostliny, které mohou mít hodně přes padesát let, takže to jsou obři a někteří už dokonce kvetou a ti už kvetou opravdu v pozdním věku,” vypichuje rarity hlavní zahradník Botanické zahrady hlavního města Prahy Eduard Chvosta.

Celá expozice je výjimečná také tím, že se snaží návštěvníka vtáhnout do děje. “Nevystavujeme kaktusy na stolech v řádkách plastových květináčků, ale snažíme se udělat scenérii,” vysvětluje zahradník. Příprava celé expozice byla neobyčejně náročná. Aby vypadala věrohodně, bylo zapotřebí navézt do ní spoustu materiálu. Ten největší kámen váží čtyři tuny. “Ty kameny musí mít samozřejmě svoji tvář, musí mít svoji pozici, aby vypadaly co nejpřirozeněji. Jinak ta mexická expozice má dvanáct tun kamene, jihoafrická má třináct tun kamene a peruánská necelých deset tun kamene,” prozrazuje Chvosta.

Expozici tvoří sukulenty a kaktusy Jižní Afriky, Mexika a Peru. Záštitu nad ní převzaly velvyslanci těchto zemí. “Když tady byli na slavnostním otevření nové expozice, tak musím říct, že ji velmi chválili a říkali, že se tady cítí jako doma,” říká tisková mluvčí Botanické zahrady Lucie Herberová. Pro větší autentičnost je expozice dotvořena ručně malovaným pozadím, které má zvýšit pocit, že je návštěvník na poušti.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu