• Načítám...
>

Výstava Židle, stojan a model v bílé košili pomalu končí

Zbyněk Sedlecký, který patří do silné malířské generace nastupující na českou uměleckou scénu na přelomu tisíciletí, právě ukončuje svou výstavu v Galerii Vyšehrad. Jedná se o prezentaci obrazového souboru reflektujícího výukové prostředí vysoké umělecké školy, kde sám působí jako pedagog.

Reklama

V Galerii Vyšehrad se pomalu blíží ke konci výstava Zbyňka Sedleckého s názvem Židle, stojan a model bílé košili. “Autor působí v současné době na Vysoké škole uměleckoprůmyslové, kde učí figurální kresbu. Obrazy tedy v podstatě reflektují prostředí, ve kterém se pohybuje,” řekl kurátor výstavy Petr Vaňous.

Zbyněk Sedlecký patří do výrazné generace malířů, která nastoupila na přelomu tisíciletí a věnuje se figurální malbě. “Na scénu ho uvedl především projekt Resseting, Jiné cesty k věcnosti v roce 2007 v Galerii hlavního města Prahy. Od té doby v podstatě autor pravidelně vystavuje a nejenom doma, ale také v zahraničí“ uvedl Petr Vaňous.

Pro autora je charakteristické to, že zobrazování věcnosti a předmětnosti, provádí svým specifickým způsobem. “Dochází k určitému rozostření nebo nedoostření. Je tam i určitý meziprostor mezi tím, co vidíme a co si domýšlíme. Tomu také odpovídá forma obrazů, která pracuje s určitou dekonstrukcí,” vysvětlil kurátor výstavy.

Autor určitým způsobem pracuje také s tématem paměti. Dochází tedy k propojení současnosti s minulostí. “ Jsou tam určité prvky 70. let a občas se to projevuje ve formě obrazu, který připomíná estetiku náhodného dokumentu. Galerie Vyšehrad je komorní prostor a proto se tu mohou setkat se šesti velkými a jedním malým obrazem,” dodal Petr Vaňous.

Výstavu je možné shlédnout do 12. července 2015.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu