• Načítám...
>

U Zlatého prstenu vstoupíte do Koblasovy země

V Domě U Zlatého prstenu začala výstava sochaře a grafika Jana Koblasy Eden - Koblasova země. K vidění je několik set děl, která věnoval Galerii hlavního města Prahy a některá z nich jsou k vidění vůbec poprvé. Spolu s nimi jsou na výstavě zahrnuty i sochařské práce Jana Koblasy.

Reklama

Jan Koblasa je jedna z nejvýznamnějších sochařských osobností 60. let, které po roce 1968 nebyl umožněn návrat do vlasti. I přesto mu hlavně Praha zůstala v srdci a Galerii hlavního města věnoval svoji sbírku grafických listů. “Ten dar obnáší téměř čtyři sta grafických listů a zde je vystavena větší část. Dalo by se říct dvě třetiny,” odhaduje ředitelka Galerie hlavního města Prahy Magdalena Juříková. “Mně se zdá, že galerie má úroveň a drží ji po léta, takže jsem to udělal takto,” zdůvodňuje dar autor Jan Koblasa.

Výstava Eden - Koblasova země je první velkou výstavou Jana Koblasy u nás. “Jak ty grafické listy, tak i řada těch plastik, které jsme zvolili, mají tady svoji premiéru,” prozrazuje kurátorka výstavy Mahulena Nešlehová. “Když si uvědomíte, že většinu těch grafik, které tady jsou, jsem dělal, třebaže se to dělat nesmělo. I pro mě je to zvláštní, vidět to teď tady v Praze,” říká autor. Výstava Eden - Koblasova země, která je zveřejněním daru Jana Koblasy Galerii hlavního města Prahy, potrvá v Domě u Zlatého prstenu do 4. října letošního roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu