• Načítám...
>

Bude mít hlavní město nový ostrov?

Spekulace ohledně nového pražského ostrova nadále pokračují. U zoologické zahrady se v roce 2002 objevil kus pevniny v řece. Po povodních v roce 2013 se tato plocha zvětšila a nyní se řeší, co se s tím bude dít dál.

Reklama

V listopadu loňského roku dostalo Povodí Vltavy žádost o zapsání říčního útvaru, který se nachází kousek od pražské ZOO, jako ostrova. “Z našeho pohledu se jedná o povodňovou škodu, která vznikla v korytu Vltavy po povodních v roce 2013,” řekl ředitel závodu Dolní Vltava Jiří Friedel.

Pan Jan Trejbal, který se touto věcí začal zabývat, je ale jiného názoru. Tvrdí, že ostrov se na tomto místě nachází již delší dobu. “Zde, u Císařského ostrova, je od roku 1935 možné dohledat ostrov,” řekl architekt a výtvarník Jan Trejbal.

Nános se ve Vltavě původně objevil už po povodních v roce 2002 a na žádost ochránců přírody tam i zůstal. “Povodňová škoda byla zdokumentována a byl napsán protokol. Na to konto došlo v roce 2014 k odtěžení naplaveného materiálu. Stejně tak v loni byla odtěžena jen část, která odpovídá nánosu z roku 2002,” uvedl Jiří Friedel.

Pan Trejbal je touto zkutečností zaskočen a je přesvědčen, že by se ostrov měl zachovat. “Problém je v tom, že i když tento ostrov existuje dlouho, nebyl nikdy zařazen do katastru. Pokud ten ostrov bude zlegalizovaný, tak bude zaručena jeho dlouhodobá existence,” dodal Jan Trejbal.

Na konečný verdikt si budeme muset počkat až po zasedání vedení hlavního města Prahy. V tuto chvíli však probíhá výstava, která 15. ledna od 18 hodin bude doplněna o odborný výklad.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu