• Načítám...
>

Knihovna v Záhřebské by mohla být zrušena

Pobočka Městské knihovny v Praze v ulici Záhřebská by mohla brzy zaniknout. Budovu, ve které sídlí, totiž Praha 2 prodala místnímu bytovému družstvu. Knihovně by se tak mělo zvýšit nájemné. Proti uzavření pobočky dokonce vznikla petice.

Reklama

Prodej budovy v Záhřebské ulici způsobil hrozící zrušení pobočky Městské knihovny v Praze. O tom, zda se knihovna skutečně zavře, se zatím vedou jednání. „V současné době vedeme jednání jak se současným vlastníkem prostor, což je bytové družstvo, tak s městskou částí Praha 2,” uvedla mluvčí knihovny Lenka Hanzlíková.

Knihovna se podle své mluvčí dozvěděla o prodeji až ze zápisů z jednání městské části. „Ihned poté jsme je kontaktovali a ptali jsme se, co můžeme dál očekávat,” dodala Hanzlíková.

Podle městské části se ale o prodeji domu dozvěděl její zřizovatel, tedy Magistrát hl. města Prahy, už daleko dříve. „Knihovna nebyla pronajata v obecním zájmu a výnos z domu nedosahoval ročně částky 400 tisíc korun. Proto mohl být dům prodán jako celek. Záměr prodeje byl Magistrátu hl. m. Prahy předložen v roce 2011. Magistrát k tomu neměl žádné výhrady,” sdělila místostarostka MČ Praha 2 Michaela Mazancová.

Přesun knihovny je složitý, protože knihovna kromě několika objektů nevlastní žádné prostory. Internetovou petici za zachování knihovny zatím na internetu podepsalo více než 500 lidí. Její autoři ji adresují jak Městské části Praha 2, tak Magistrátu hl. m. Prahy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu