• Načítám...
>

Pražští lesníci loni vysadili stovky tisíc stromků

V Praze přibývá zeleně. Lesníci tady jen za uplynulý rok vysadili několik set tisíc stromů. 85% z nich tvořili listnaté stromy, zbývajících 15% pak dřeviny jehličnaté. Lidem z jejich okolí mají zajistit kvalitnější ovzduší, odhlučnění nebo přírodní rekreaci.

Reklama

V loňském roce lesníci vysadili více než 400 000 stromků. V Hlavním městě tak vznikají nové lesy. Stromů ale přibývá i v parcích a v obytných částech metropole.

Jan Krejčí, lesní úseku Běchovice, Lesy hl. m. Prahy, uvedl: "Zalesňování ve městě slouží hlavně k rekreaci místních obyvatel. Není to jen o zalesňování. V některých místech budou vznikat lesoparky. Přidávají se dětská hřiště, přidávají se i altány. Další věc, které to slouží je odhlučnění od komunikací."

Při výsadbách lesníci dbají na to aby stromy odpovídaly druhovému složení místních lesů. V roce 2017 v Praze přibylo 367 tisíc listnatých a padesát šest tisíc jehličnatých sazenic. 

"Nejčastěji se v těchto nadmořských výškách používají listnáče jako dub, lípa, javor a buk. Z jehličnanů je to borovice, ale dáváme Douglasku, což není náš původní druh," uvedl Josef Holeš, nadlesní Lesů hl. m. Prahy. 

K zalesňování dochází na původně zemědělských plochách.

"Nové lesy zakládáme na katastru Dubeč -Běchovice, Újezd nad Lesy. Zde jsme v posledních letech vysadili kolem dvaadvaceti hektarů," sdělil Holeš. 

Dalších sedm hektarů by mohlo ještě přibýt. Pražané se ale mohou těšit i z nových lesoparků.

"Tak ty nejdůležitější, to je u Černého mostu, lesopark Čeněk, což je u rybníku Martiňák. Zde stojíme za budoucím lesoparku Robotka a mezi Běchovicemi a Újezdem nad Lesy vzniká veliký lesopark, který se jmenuje v Panenkách," uvedl Krejčí. 

Ten mohou pražané navštívit už teď. K dispozici jsou tady zpevněné cesty, lavičky a do budoucna lesníci počítají s herními prvky pro děti anebo s altány.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu