• Načítám...
>

Letectví má u nás dlouhou tradici

Letecké muzeum Metoděje Vlacha si připomnělo sto let od založení první české letecké školy. V rámci programu mohli návštěvníci vidět unikátní filmové záběry o letectví a kromě prostor muzea mohli také navštívit vernisáž nové výstavy.

Reklama

Sto let od založení první české letecké školy a zároveň mezinárodní Den letectví a kosmonautiky. Právě tyto dvě skutečnosti si společně s organizátory připomněli návštěvníci Leteckého muzea Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi, které tak odstartovalo 5. sezónu.

"Slavíme start prvního člověka do vesmíru. K tomu datu se váže i start našeho Leteckého muzea. My začínáme 5. úspěšný rok. Venku zazněla stará Československá státní hymna. Také jsme tam připravili trochu pro zábavu mažoretky, které to zpestřily," řekl Vladimír Handlík, ředitel Leteckého muzea Metoděje Vlacha.

Součástí akce byla také vernisáž výstavy o legionáři a letci Vilému Stanovském, jehož letoun, na kterém se učil létat, je v muzeu vystaven.

"Byl to velice významný člověk, který pomalu upadl v zapomnění. Dnes mu tady otevíráme výstavu. Já mám osobně velikou radost z toho, že on se učil létat na letounech Caudron G.3 ještě ve Francii, a ten letoun my tady máme v expozici a létá," řekl Vladimír Handlík.

Oslav se zúčastnili také představitelé vedení kraje, který je zřizovatelem muzea. Dosavadního úspěchu u veřejnosti za 5 let existence si kraj váží.

"Já jsem na to pyšný, protože jsem nejen krajský zastupitel, zároveň jsem z Mladé Boleslavi, takže jsem rád, že se tato věc podařila," řekl Karel Horčička, radní Středočeského kraje.

anketa

V rámci oslav se mohli návštěvníci seznámit s historií letectví a také zdarma navštívit stálou expozici, kde jsou vystaveny historické stroje, z nichž většina do dnes létá.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu