• Načítám...
>

Kniha ukazuje archeologické skvosty

Klenoty středočeského pravěku. Tak se jmenuje publikace, která právě vychází a je založena na výsledcích terénních výzkumů Ústavu archeologické památkové péče středních Čech. Čtenáři si na základě příběhů mohou odhalovat, jaký byl život našich předků.

Reklama

Ve Středočeské centrále cestovního ruchu byla slavnostně představena kniha Klenoty středočeského pravěku.

"Publikace představuje 13 archeologických lokalit a 13 archeologických příběhů. Snažili jsme se z každého záchranného výzkumu, které se staly základem našich příběhů, hledat za tím mnohem více, než jen pouhou prezentaci těch samotných artefaktů. Snažili jsme se za tím vidět ty lidi, naše předky, kteří s těmi předměty manipulovali, něco s nimi prožívali a v té lokalitě žili," řekla Veronika Puhačová, archeoložka.

Kniha ukazuje zajímavé nálezy z výzkumů za posledních zhruba 15 let. Dozvíte se díky ní to, jak lidé v mladší době kamenné hospodařili z vodou, jakým způsobem se pohřbívalo nebo kdy se u nás začalo platit penězi.

"Já bych třeba vyzdvihla ze svého ženského pohledu soubor keltských šperků z ženských hrobů, které jsou opravdu dokonalé a dají se nosit stále i dnes. To si myslím, že třeba čtenáře překvapí, že už před 2 tisíci lety byly šperky, které i z dnešního pohledu módního průmyslu jsou stále aktuální," řekla Veronika Puhačová.

"Z publikace jsem nadšen, protože je napsána velice čtivou formou pomocí příběhů, jsou tam prezentovány výsledky těch terénních průzkumů," řekl Karel Horčička, radní Středočeského kraje.

Publikace je doplněna ilustracemi a fotografiemi a k zakoupení je např. v Informačním centru keltské kultury na zámku Nižbor nebo v jiných středočeských muzeích.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu