• Načítám...
>

Každý má jiná pravidla

Pokud by přísný státní dozor nepostihoval jen drobné chovatele a farmáře, ale také případy nelidského zacházení se zvířaty, asi by to všechno ještě šlo pochopit. Jenomže tak to nefunguje.

Reklama

Akce jak z divokého západu, kdy šlo po letitém nezájmu státních orgánů o život všem. Naštěstí zdokumentovaná, byť amatérskými záběry, z mobilu. Jinak by asi nikdo nechtěl věřit, že jsou jedinci, kteří neváhají terénních autem najíždět do koní a do lidí. Ale podle státních orgánů není vinen řidič ani majitel. Jsou vinni dobrovolníci, kteří s nasazením vlastního života pomohli obci Votice odebrat trýzniteli zubožené koně.


"My jsme byli obviněni z toho, že jsme udělali přestupek během té kauzy. Také 2 dobrovolníci platili pokutu, protože tam v jeden moment jedno odpoledne začal pán najíždět do stáda a mezi nás dobrovolníky a nastalo to, že jsme se opravdu snažili vlastními těly zabránit tomu, aby neublížil koním," řekla Lucie Krajfová, chovatelka.

"Bylo to v situaci, kdy podle mého názoru spíše docházelo k tomu, že ti lidé se bránili, bránili sami sebe, bránili především také ta zvířata, před agresí někoho. I přes to jejich jednání nezávislé orgány posoudily jako jednání nezákonné," řekl Jiří Slavík, starosta města Votice.

K odebrání koní došlo až po dlouhých letech a nikoliv z aktivity orgánů státní správy, nýbrž díky obci a jejím občanům.

"Opravdu jsem obeslala asi 10 institucí včetně Ministerstva, plemenářů, veterinární správy na různých okresech a místech. Nakonec mi odepsali z toho města," řekla Lucie Krajfová.

Obyčejní lidé spolu se svým starostou a zastupiteli se prostě nemohli dívat na to, jak zvířata hynou hnaly a žízní a něco podnikli. A neměli k dispozici nic, jen dobrou vůli.

"U této kobylky, která je u nás, tak když k nám přišla, chodila pouze 3x3 metry. Nebyla schopna ujít více. Takže není možné, aby si došla k přírodnímu zdroji vody, který byl vzdálený minimálně 900 metrů," řekla Patricie Pitříková, provozovatelka Domova pro koně.

"A už je v pořádku?"

"Už je v pořádku. To není pouze tento příběh. Těch příběhů je spousta. Teď je třeba aktuální příběh Křenek, jsou to třeba psi, množírny, kočky," řekla Patricie Pitříková.

"To není jen Jankov. Je opravdu více chovatelů. A nejde jen o koně, jde i o krávy nebo ovce," řekla Lucie Krajfová.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu