• Načítám...
>

Na Konopišti se konal pietní akt

Osobnosti veřejného života uctily u pomníku v podzámčí Konopiště památku amerických letců. Pietní akt se konal na počest devíti příslušníků 490. skupiny bombardérů 8. letecké armády USAF zavražděných nacisty 19. dubna 1945.

Reklama

Takto začala vzpomínková akce v Konopišti u pomníku amerických letců, která připomněla dubnové události z roku 1945, kdy se americké bombardéry vracely z náletu. Jeden z nich explodoval a druhý byl sestřelen nad německým cvičištěm.

"V obou těch posádkách bylo celkem 19 amerických letců, přičemž část z té posádky dokázala vyskočit a část bohužel zahynula při pádu toho bombardéru," řekl Daniel Ryl, spoluorganizátor akce.

Ti, kteří přežili seskok na padácích, byli zajati a následně potom odvezeni na zámek Konopiště, kde sídlilo velitelství SS.

"Ve večerních hodinách pak byli popraveni. Celkem bylo popraveno 9 letců," řekl Daniel Ryl.

"Co se týče toho příběhu, je samozřejmě smutný a doufám, že už se nic takového opakovat nebude. To zvěrstvo, které se tady opravdu událo, je odsouzeníhodné. A to je ještě slabé slovo," řekl Jaroslav Hlavnička, starosta města Benešov.

Tuto tragédii všichni přítomní uctili minutou ticha u žulového pomníku se jmény padlých a zazněla také česká i americká hymna.

"Vzhledem k tomu, že se tato smutná událost stala ve Středočeském kraji, tak zástupci Středočeského kraje jsou pravidelnými účastníky této piety, kde se vzpomíná na hrůzy, které se odehrávaly tady před 74 lety," řekl Martin Draxler, radní Středočeského kraje.

Po ceremoniálu vyrazil tradiční konvoj vojenských vozidel sem do centra Benešova.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu