• Načítám...
>

Když staré chalupy ožijí

Jeden z nejmladších skanzenů najdeme ve Vysokém Chlumci. Jarní období patří i tady k nejpopulárnějším. A návštěvníci se tu mohou ledacos naučit.

Reklama

"Žitná chlebová je trochu tmavší, aby to bylo přiměřeně. Když bude větší, bude větší chleba," řekl Ladislav Zburník, pekař.

"Když dáte tu mouku, zaděláváte to mlékem nebo vodou?"

"Jen vodou," řekl Ladislav Zburník.

"A vejce nebo něco jiného do toho nepatří?"

"Nic jiného. Koště se máčí do vody, vyčistí se, popel se vytahá ven, vytře se hadrem. Pak je krásně čisté. Když tam zůstane uhlík nebo trochu jehličí, tak je to zdravé. Teplota pro sázení chleba se zkouší moukou, zkouší se ještě slámou. Sláma nesmí hnědnout. My říkáme, že každá pec má své tajemství a nějakou teplotu. Tady počítám do 15 a mouka jen zlátne, nesmí hořet, jiskřit, nesmí zůstat bílá," řekl Ladislav Zburník.

"Než se stáhne ta kůže, udělá se zářez. Potom se z toho vytáhne to dřevo, uřízne se to. Tím nám vznikne malý špalíček, na kterém se udělá zkosená hrana," řekl Milan Švagr, výrobce píšťalek.

"Za chvíli se to nabudí a zase to půjde," řekl Jan Podlipský, proutkař.

"To vážně nejde udržet."

"No právě," řekl Jan Podlipský.

Když člověk prochází útulnými chalupami, aby se naučil od každého trochu, měl by také vědět kolik fortelu museli prokázat stavitelé skanzenu. Byl totiž otevřen až v roce 1999 a všechno, co zde vidíme, prošlo šikovnýma rukama současných řemeslníků.

"Jsou lidé, kteří to umí. My tady dlouhodobě spolupracujeme se jednou stavební firmou, která nám takovým způsobem transferovala a postavila všechny objekty, které tady stojí. V té firmě jsou tesaři, kameníci a používají tradiční lidové techniky pro postavení těchto domů," řekl Pavel Hynčica, etnolog, Hornické muzeum Příbram.

"Tady nemáme špatné zóny? Máme tu vodu a dobrou zónu, proto je nám tady tak dobře."

"Nemáme, je nám tady výborně, ano," řekl Jan Podlipský.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu