• Načítám...
>

V Kouřimi mají nadregionání skanzen

Nejdříve se podíváme do Kouřimi, kde nalezneme lidovou architekturu z nejrůznějších regionů.

Reklama

Rozkvetlé stromy doplnily jarní atmosféru v Muzeu lidových staveb v Kouřimi, kde už pravidelně vítají návštěvníky v nové sezóně. Skanzen, ve kterém je k vidění 14 dobových staveb, je unikátní svým nadregionálním přesahem. Na jednom místě tam totiž stojí architektury z mnoha koutů republiky, kterou by návštěvník vedle sebe nikde neviděl.

"Máme tady v současné době několik regionálních celků, které představují lidovou architekturu v jednotlivých českých regionech. Zároveň si návštěvníci mohou udělat přehled o tom, jakým způsobem se ty stavby lišily v jednotlivých krajích. Je tady skupina staveb z Posázaví, je tady skupina staveb středního Polabí, z Podbrdska a Rakovnicka. Poté tady najdeme soubor staveb z Podkrkonoší a také jednu stavbu ze severních Čech z Děčínska," řekl Vladimír Rišlink, ředitel Muzea lidových staveb v Kouřimi.

Pracovníci muzea domy rozebrali v původních lokalitách a znovu složili v areálu skanzenu. K vidění jsou obytné domy, škola, hospoda, sýpky a také stodoly. Návštěvníci tak mohou vidět i rozdíly v tom, jak se dobové chalupy v regionech stavěly.

"Například stavby ze středního Polabí mají hliněné omítky, jsou tzv. oblečeny do kožichu, jak se tomu říkalo. Jinak jsou ty domy roubené. Stavby tady z oblasti třeba Podbrdska mají v tzv. podsíň, což je další typický prvek pro ten region. Ale najdeme tady i dvě naprosto unikátní stavby, kterými jsou dvě mnohoboké neboli polygonální stodoly. Máme tady vůbec nejstarší zachovanou roubenou stodolu tohoto typu, která pochází z roku 1648 a do našeho muzea byla přenesena z Durdic u Votic," řekl Vladimír Rišlink.

Muzeum připomnělo také jarní zvyklosti, které se ve staročeských vesnicích každoročně dodržovaly a které vrcholily největšími křesťanskými svátky - Velikonocemi.

"To období, které velikonoční době předcházelo ve smyslu doby postní, mělo naše předky připravit po té duchovní stránce a duchovním rozjímání na nadcházející velikonoční svátky. Šlo o to uvědomit si, že ten pozemský život tady má každý z nás nějakým způsobem vyměřený, že se jednou uzavře. Ale ta křesťanská víra přináší tu naději, že smrtí nic nekončí," řekl Michal Vevera, pracovník Muzea lidových staveb v Kouřimi.

Expozice tak v jednotlivých interiérech domů ukázaly jak vypadala velikonoční výzdoba světnic, co se v této době jedlo, zkrátka jak se během velikonočních svátků na vsi žilo.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu