• Načítám...
>

Ve Slaném chtějí obnovit park

Park bývalé přádelny Benar ve Slaném zřejmě projde obnovou a otevře se veřejnosti. Majitelé pozemek před časem městu darovali a vedení teď jedná o tom, jak by mohl historicky velmi cenný park znovu vypadat.

Reklama

Vedení města Slaný se sešlo se zástupci bývalého majitele pozemku kolem přádelny Benar. Ti už před časem městu prodali parky s chátrajícím zámečkem za symbolickou korunu. Teď spolu projednávají, jaké změny by se mohly v parku realizovat.

"Chceme vyjít z projektu, který je tady historický, protože jsme zjistili, že park byl dílem známého zahradního architekta Josefa Kumpána a my bychom chtěli vrátit historický odkaz parku," řekl Martin Hrabánek, starosta Slaného.   

Bývalý majitel přislíbil městu pomoc. Veškeré kroky tak bude s vedením konzultovat. Historicky velmi významného parku se navíc ujmou ti nejlepší zahradní architekti.

"Jsme připraveni společně připravit projekt revitalizace parku, vkládáme do toho i naše inženýry, kteří se specializují na nakládání s vodou - čili vodoprávní řízení, protože to bude ta nejdůležitější část té revitalizace toho parku," řekla Radka Maximovičová, zástupce bývalého majitele pozemku.

V bývalé přádelně, která stojí v blízkosti parku, v budoucnu vznikne více než 200 bytů. Majitelé tak chtějí okolí pro lidi co nejvíce zatraktivnit.

"Je to jednoduchá obchodní spolupráce kooperace, protože lidé budou logicky vyhledávat místo k bydlení, kde budou mít příjemné prostředí, okolí, park a případně mateřskou školu pro své děti a tak dále," řekl Radek Vondráček, místostarosta Slaného.

"Společně se zahradními architekty jsme vytipovali možné zdroje financování včetně dotačních titulů, které bychom chtěli použít a zažádat o ně. Částka, kterou budeme muset získat na to, abychom mohli zrenovovat celý park, je někde kolem 10 milionů," řekl Martin Hrabánek, starosta Slaného.

Společně s parkem město nově vlastní také chátrající budovu zámečku. S jeho proměnou ale zatím město nespěchá. Není totiž stále jasné, k jakému účelu by se dala budova využít. Ve hře je už zmíněná mateřská škola nebo také hotel. K navrhovaným změnám celého území se mohli vyjádřit také obyvatelé Slaného, a to do konce dubna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu