• Načítám...
>

Areál školy ve Smečně se rozšíří

Základní škola ve Smečně, která se může pochlubit titulem krajského vítěze soutěže památka roku 2018, se dočká nového pavilonu. V něm má být několik tříd a především školní jídelna. Žáci a personál školy tak nebudou muset na obědy docházet do jídelny, která je mimo školní budovu.

Reklama

Areál základní školy ve Smečně se rozroste o nový pavilon. Kromě 4 učeben v něm bude školní jídelna s kuchyní. Žáci a personál školy tak nebudou muset na obědy docházet do půl kilometru vzdálené jídelny.

"To je dlouhodobý problém, který jsme ve Smečně řešili, děti musely každý den přes naší frekventovanou silnici druhé třídy. Ta silnice je hodně frekventovaná, jezdí tam hodně kamionů a rok od roku je ta situace horší. Jsou to nebezpečné situace, do kterých jsme děti vystavovali," řekla Pavla Štrobachová, starostka obce Smečno.

Dlouho se uvažovalo nad přestavbou staršího školního objektu, poté ale škola koupila sousední pozemek, na kterém začala se stavbou.

"Stavba bude hotová příští rok na jaře, takže plánujeme, že od nového školního roku 2020, pokud vše půjde bez problému, tak by tam děti mohly chodit nejen do školní jídelny," řekla Pavla Štrobachová.

"A v patře budou 4 učebny, které budou sloužit především žákům z prvního stupně. Jídelna jako taková bude sloužit pouze žákům základní školy, ale kuchyň bude vařit i pro děti z MŠ," řekla Lenka Bechyňská, ředitelka ZŠ Smečno.

Stavba nového pavilonu školy vyjde na 53 milionů korun. Na financování se podílel Středočeský kraj a ministerstvo financí.

"V žádném případě bychom nebyli schopni tuto stavbu financovat sami, to byl také jeden z hlavních důvodů, proč v minulých letech ke stavbě nedošlo, protože jsme na ní neměli potřebné finanční prostředky. Teprve když byl vyhlášen dotační program pro podporu výstavby škol v okolí Prahy, tak jsme zažádali o dotaci a z ministerstva financí jsme dostali 47 milionů a na spolufinancování jsme od Stč kraje získali dotaci ve výši 6 milionů korun," řekla Pavla Štrobachová.

Základní škola ve Smečně se může pochlubit titulem krajského vítěze soutěže Památka roku 2018.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu