• Načítám...
>

Řepařská drážka zahájila 13. sezónu

Kolínská řepařská drážka slavnostně zahájila už 13. sezónu. Všechny vlaky, které byly 27. a 28. dubna ze Sendražic vypraveny, byly taženy parní lokomotivou. V průběhu cesty pak na cestující čekalo zajímavé představení.

Reklama

Dříve se tudy skutečně svážela cukrová řepa do kolínského cukrovaru. Trať měla tehdy 10,5 kilometru. Dnes má 4,5 kilometru a již třináctým rokem se tu můžete projet a kochat se polabskou krajinou.

"Je to unikátní drážka, která tady vznikla na základě historického provozu opravdové řepařské drážky. Ty, kteří tady ještě nebyli, bych chtěl srdečně pozvat, protože já jsem tady dnes s celou svou rodinou a pro děti je to opravdu zážitek," řekl Martin Herman, radní Středočeského kraje.

anketa

Že budou přepadeni kovboji na koních zcela jistě netušili. Dalším důvodem slavnostního setkání bylo otevření depa. Jedná se o muzejní depo vystavěné v posledních 2 letech. Středočeský kraj na něj přispěl částkou 200 tisíc korun.

"My jsme skutečně velmi hrdí na to, že se můžeme podílet na takové investici na takové stavbě," řekl Martin Herman.

"To, co vidíte, je vlastně hrázděné historické depo, což je unikát v ČR. Je složené z trámů a posléze ještě bude doplněno cihlami," řekl Tomáš Vanča, ředitel Kolínské řepařské drážky.

Většinu prací i udržování řepařské drážky v provozu má na starost skupina dobrovolníků.

"Opravdu klobou dolů před těmi lidmi, kteří sem dávají své srdce," řekl Martin Herman.

Drážku např. čeká zprovoznění dalších lokomotiv a vagonů. Návštěvníků totiž stále přibývá.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu