• Načítám...
>

Zastupitelé podpořili kotlíkové dotace

Pondělní zastupitelstvo Středočeského kraje schválilo další vlnu dotací na výměnu kotlů na pevná paliva v rodinných domech. Zájemci mohou žádat o tyto dotace od června tohoto roku. Rozděleno by mělo být kolem půl miliardy korun.

Reklama

Od 3. června tohoto roku mohou Středočeši, kteří mají se svých rodinných domech kotle na pevná paliva, zažádat o dotace na jejich výměnu. Jedná se tak už o třetí vlnu, kterou kraj podpořil.

"Budou moci žádat opět o kotlíkové dotace elektronickou formou, tedy bez front. Opět bude rozdělováno cca půl miliardy korun a očekáváme, že se uspokojí asi 5 tisíc žadatelů," řekl Gabriel Kovács, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Novinkou oproti letům minulým je zavedení zálohových plateb. To znamená, že i ti, kteří mají méně peněz v hotovosti, se mohou zúčastnit dotačního programu. Musí však splnit několik podmínek.

"Jsou tam 2 podmínky. Jedna je věková. Buď podporujeme lidi do 30 let nebo nad 65 let, tedy mladé rodiny a seniory. Zároveň tam musí platit podmínka, že to musí jít do oblastí, kde je vyšší než průměrná míra znečištění, nebo do oblastí, kde příjmová síla obyvatelstva je nižší, tedy se jedná o vnější pás Středočeského kraje," řekl Gabriel Kovács.

Schválení tohoto dokumentu podpořila jednomyslně i opozice.

"Toto je krok, který uplatňovala a řešila i předchozí koalice. Tady je nepochybně na místě zajistit takové podmínky a tolik informací, aby zejména ti, kteří představují často největší problém, tu informaci měli. My třeba v malé obci často bojujeme s tím, že lidem schází pomocná ruka a vysvětlení toho, jak takovou žádost o dotaci podat a jak se k těm penězům dostat," řekl Martin Kupka, zastupitel Středočeského kraje.

Bližší informace o podmínkách získání dotace naleznou zájemci na webových stránkách Středočeského kraje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu