• Načítám...
>

Ve Stranném mají posvěcený prapor

Sbor dobrovolných hasičů má svůj historicky první prapor. Ten byl posvěcen kardinálem Dominikem Dukou a stal se pomyslným symbolem oslav 835 let od vzniku obce.

Reklama

Středočeská obec Stranný letos slaví 835 let od svého založení. U příležitosti těchto oslav byl posvěcen prapor místních hasičů.

"Ta první písemná zmínka je z roku 1184, kdy se prvně zmiňují nějaké záznamy o obci Stranný. Potom je pro nás asi nejdůležitější v současné době osamostatnění obce Stranný, které proběhlo v roce 1992," řekl Karel Vojta, starosta obce Stranný.

Historicky první prapor Sboru dobrovolných hasičů obce Stranný posvětil ke konci své mše kardinál Dominik Duka.

"V tom hašení požáru nebo při zásazích, při neštěstích, je to ohrožení zdraví těch lidí. Někdy to ale také může být ohrožení života. Takže v tom bych řekl, že můžeme vidět i hrdinství jak vojáků, tak hasičů, tak dalších bezpečnostních složek," řekl Dominik Duka, kardinál.

Akce se zúčastnila také hejtmanka Středočeského kraje. Podle ní jsou podobné akce velmi důležité pro soužití v obci.

"Já jsem velmi ráda, že jsem tady mohla být. My jsme tuto akci podpořili z fondu hejtmana. A to jsou právě ty peníze, kde si myslím, že jsou velmi dobře využité, protože dochází potom díky těmto oslavám k podpoření sounáležitosti i v takto malých obcích, jako je Stranný. Pro mě byl velký zážitek i mše, kterou jsme tady absolvovali," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

Obec Stranný se 112 obyvateli se nachází v okrese Benešov a její součástí je i vesnice Břevnice.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu