• Načítám...
>

Chřest je rok od roku oblíbenější

Chřest je považován za krále zeleniny. Ne vždy tomu ale tak bylo. Jeho obliba stoupá hlavně v posledních letech. Víte, jaké speciality se z chřestu dají připravit? Možná vás inspiruje následující reportáž.

Reklama

Tradiční chřestové slavnosti se konaly v Hostíně u Vojkovic. Mezi lidmi začíná být tato zelenina poslední dobou velmi oblíbená. O tom svědčila i hojná účast návštěvníků.

"Je neuvěřitelné kolik je tady lidí. Poprvé v životě jsem ochutnal čerstvý chřest, který je úplně jiný než koupený v obchodě. Asi doporučuji všem aby sem zajeli a koupili si chřest přímo z pole," řekl Martin Draxler, radní Středočeského kraje.

"Chřest mi připomíná pohádku O Šípkové Růžence. Dlouho spala, nikdo o ní nevěděl a najednou ji všichni mají rádi a znají ji. Takže pro mě je chřest překvapení, které bych před 10 lety vůbec netipoval," řekl Petr Hanka, předseda Zelinářské unie Čech a Moravy.

Kromě čerstvého chřestu přináší každým rokem chřestové slavnosti speciality k ochutnání právě z chřestu. Letos mezi ně patřila osvědčená chřestová polévka ale třeba také pomazánka, chřestový bramborák, grilovaný chřest ve slanině, chřestová zmrzlina, pizza nebo chřestové pivo.

anketa

Slavnosti se konaly pod záštitou hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové. Kraj se zemědělce snaží podporovat.

"Teď je obrovské téma voda, kterou zemědělci nezbytně potřebují, tak alespoň v tomto směru se snažíme nějakým způsobem vyřešit problém, který brzy nastane," řekl Martin Draxler.

Čerstvý chřest je nyní možné zakoupit i přímo na farmě v Hostíně u Vojkovic. A inspirace v podobě chřestových receptů je na webu www.ceskychrest.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu