• Načítám...
>

Do Zdib se vrátily zvony

Svatá Anna a svatá Helena. Tak se jmenují nové zvony, které v neděli ve Zdibech slavnostně vysvětil kardinál Dominik Duka. A pro místní to byla velká událost.

Reklama

Kostel Povýšení sv. kříže ve Zdibech se může pyšnit 2 novými zvony, které po více než století doplnily jejich původní počet.

"Byly původně 3 zvony a před 102 roky došlo k tomu, že 2 menší zvony byly odvezeny a roztaveny pro válečné účely. To jedno století nám tady zůstal pouze jeden zvon," řekla Eva Slavíková, starostka obce Zdiby.

"Zvony pro zdibský kostel jsme dělali v podstatě podle těch, které tady byly v minulosti, které byly za války odebrané, protože základním vodítkem je vždy ladění toho zachovaného zvonu, který tady visí, a od toho se musí odvíjet ladění nových tak, aby souhra byla ideální. Samozřejmě nehledě na to, že tady jsou poměrně stísněné prostorové možnosti, takže toto je maximální možná velikost zvonů, kterou lze do té zvonové stolice umístit. Odléval jsem je ve zvonárně v Holandsku tak, jako za posledních 18 let všechny své zvony, protože moje zvonárna u Prahy na Zbraslavi byla zničena povodní a není možno ji tam obnovit. Takže já pracuji v dílně svých kolegů v holandské zvonárně a hotové zvony si poté zase odvážím zpět do Čech," řekl Petr Rudolf Manoušek, zvonař.

"Já myslím, že to je radostná událost jak pro Zdiby, tak pro Arcibiskupství pražské a pro mě osobně, protože nové zvony a svěcení nových zvonů, to je skutečně do dnes jedna z nejvýraznějších událostí, ať je to na venkově ve vesničce, ve městě nebo v Katedrále sv. Víta. To bylo něco podobného. Já říkám, že to je tím, že zvon má srdce. A tím přitahuje i lidská srdce," řekl Dominik Duka, kardinál.

Na výrobu nových zdibských zvonů se složili místní obyvatelé, díky kterým se vybralo přes 200 tisíc korun a mohou tak na ně být po právu hrdí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu