• Načítám...
>

Růst se dá i pod zemí

Když se ještě před pár lety řeklo chřest, tak by kromě úzké skupiny gurmánů a pamětníků velkopěstíren v moravských Ivančicích asi nikdo nevěděl, k čemu jsou vlastně tyto vybledlé tyčinky dobré. Dnes si pro ně do Hostína na Mělnicku jezdí lidé z širokého okolí.

Reklama

"Jak vás vlastně napadlo pěstovat chřest v Česku? Vždyť to tu nikdo nejedl."

"Jedlo to pár fajnšmekrů, pár gurmánů, kteří sem jezdili ještě v dobách, kdy ta firma patřila Holanďanům. Dříve veškerou tuto produkci toho bílého zlata vozili do Holandska, do Německa. My jsme to převzali před zhruba 7 lety od této firmy, která se zadlužila a šla do konkurzu, protože se pokoušeli vyvíjet stroje na automatické sklízení chřestu, což z principu nejde," řekl Jan Charvát, ředitel marketingu spol. Český chřest.

"Český chřest není nějaký extra výjimečný. Jde o to, že ten výrobní proces je náročný. Je jiný než ve světě. Když to srovnám třeba s jahodou, tak náš chřest je chutný. Jahoda ze Španělska není chutná, i když vypadá pěkně. Česká jahoda od jiných výrobců českých jahod chutná jinak. To samé je rozdíl našeho chřestu a zahraničního. Podíl lidské práce je 95%. Není tady mechanizace, hnojiva. Výnosy nemáme tzv. dopované různými hnojivy, steroidy. Základní je nabídnout ten chřest čerstvý. Takže i logistika musí být uzpůsobena tomu chřestu. V chladícím režimu od nás, na obchod by to mělo jít okamžitě" řekl Jiří Šafář, spolumajitel spol. Český chřest.

"Klíčové je samozřejmě dostat z pole ten chřest co nejdříve na talíře, do ledniček nebo do břicha našich zákazníků," řekl Jan Charvát.

"Co chřest vlastně obsahuje? Proč by ho člověk měl jíst?"

"Je to opravdu zázračná rostlina. Je to první jarní zelenina, takže po tom zimním spánku, kdy náš organismus je oslaben, tak dostane první šokovou dávku těch vitamínů a antioxidantů," řekl Jan Charvát.

"Jaká je asi návratnost takové investice?"

"To zemědělství je u nás běh na dlouhou trať. U té malé rostliny jsou to 3 roky, pak se dostanou první peníze zpátky. A po 6 nebo 7 letech ta rostlina teprve generuje zisk," řekl Jiří Šafář.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu