• Načítám...
>

Kraj chce být inovačním lídrem

Středočeský kraj chce být jednoznačným inovačním lídrem nejen u nás, ale i v Evropě. Kromě toho, že sousedí z hlavním městem, zároveň disponuje velkým počtem firem zaměřených na výzkum a nové technologie. Právě tato fakta mu poskytují velký potenciál do budoucna.

Reklama

Středočeský kraj má dlouhodobě nízkou nezaměstnanost kolem 3%. Navíc ve výzkumu a vývoji v tomto regionu pracuje přes 7 tisíc zaměstnanců. Spolu s Prahou tvoří 50% vědecko výzkumné kapacity ČR. Tyto a další faktory předurčují Středočeský kraj k tomu, aby byl inovačním lídrem nejen u nás, ale i v Evropě.

"Má Prahu uprostřed, všechny dopravní tepny vedou přes něj. Máme i prostor, kde se může rozvíjet technologický park nebo nějaké science centrum. Na našem území v minulosti proběhly velké investice do výzkumných center," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

Podle hejtmanky je potřeba podporovat hlavně malé a střední podniky, které zajišťují stabilitu ekonomiky celé země i v době krize.

"Ty rodinné malé a střední podniky dokážou lépe vybalancovat nějakou nestabilitu po nějakou dobu. A jsou také tradičním zaměstnavatelem právě ve venkovských oblastech. A Středočeský kraj je venkovská oblast," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová.

K tomu, aby byl Středočeský kraj jednoznačným a dominantním inovačním lídrem, bude napomáhat Středočeské inovační centrum, jehož úkolem bude propojit úřady, obce, firmy a akademické ústavy tak, aby mohly lépe využívat svůj potenciál.

"My jsme platforma pro propojení těch jednotlivých informací mezi výzkumem, inovacemi a tou privátní sférou. K tomu je spousta programů. My jich máme v SIC více než 50, které k tomu slouží. Takže tudy chceme jít a chceme využívat tyto možnosti, které máme," řekl Vilém Růžička, ředitel SIC.

Firmy ze Středočeského kraje, které jsou zaměřeny na inovace, budou moci prezentovat svůj potenciál např. na výstavě EXPO 2020 v Dubaji. Zde představí např. nejsilnější vědecký laser na světě, nový lék proti rakovině prsu nebo technologii na získávání vody z pouštního vzduchu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu