• Načítám...
>

V Bystřici mizí voda

V Bystřici mají nouzi o vodu. Zvláště v lokalitě Mokrá Lhota lidé musí vrtat hlubší studny, ale i jejich budoucnost je nejistá. Stejně jako Bystřice je postiženo i okolí. V podstatě jde o celou jižní část Středočeského kraje.

Reklama

Přestože celý květen prší a nízké teploty drží vodu v zemi, v Bystřici skomírají prameny, potůčky i studně.

"Jeden měsíc nerozhodně o dešťovém deficitu, který na území ČR je. Samozřejmě do 20 nebo 30 centimetrů půdy ta voda se objevuje. Ta hloubková voda, to už je jiný problém," řekl Miloš Petera, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

"Tady u nás postupně studny vysychají a tudíž jsme už před několika lety zahájili proces přípravy projektové dokumentace, kdybychom chtěli připojit jak město Bystřici, tak i její osady na přivaděč vody ze Želivky, který napojuje města Benešov a Sedlčany," řekl Michal Hodík, starosta Bystřice.

Stavba vodovodu ale naráží na problémy s vykupováním pozemků nebo případným zřizováním věcných břemen.

"Ti, kteří tady bydlí a jsou zasaženi tím nedostatkem vody, samozřejmě souhlasí. Nekladou tomu žádné překážky. Pak jsou ale majitelé, které to netrápí, žijí ve větších městech," řekl Michal Hodík.

Středočeský kraj má ale další plán. Přiložit hlavní vodovodní přivaděč k chystané trase dálnice D3.

"Která by měla zajistit zásobování vodou napříč Středočeským krajem okolo Benešova, Sedlčanska až na hranice Jihočeského kraje. Měla by propojit vodárenský systém posázavského a benešovského vodovodu a měla by zlepšit poměry které v této oblasti jsou," řekl Miloš Petera.

"Ten vodovod, který plánuje Středočeský kraj po trase D3, nám pomůže v některých částech města, které jsou vzdálené od toho přivaděče vody ze Želivky do Sedlčan. Ale tato naše část je rozdělena na etapy. V tuto chvíli osada Božkovice a osada Nesvačily jsou nejblíže k realizaci. Tam bychom chtěli realizovat snad už v příštím roce, pokud bude vše probíhat v pořádku," řekl Michal Hodík.

Stavba vodojemu a vodovodu pro samotnou Bystřici a blízké Líšno by pak měla začít v roce 2021.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu