• Načítám...
>

V Brandýse mají novou loděnici

Loděnice v Brandýse nad Labem je po dvaceti letech opět zprovozněna. Původní stavba měla narušenou statiku a byla pro členy veslařského klubu nebezpečná. Pokusy získat peníze na opravu byly dlouhá léta nespěšné až do srpna 2018. Klub získal peníze od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Středočeského kraje.

Reklama

Původní dřevěná loděnice z roku 1942 sloužila místním veslařům až do roku 1995, kdy na tuto stavbu spadl strom a zásadně narušil její statiku. Od té doby žádal klub dvakrát o dotaci na postavení nové loděnice, ale neúspěšně. Záměr dostal zelenou až v srpnu minulého roku.

"My jsme začali s tímto projektem loděnice někdy v roce 2008 nebo 2009. Začali jsme si to připravovat, potom jsme 4 roky žádali o peníze a bylo to na dlouhé lokte. Hlavně tím, že tady jsme všichni dobrovolníci," řekl Ondřej Synek, veslař, MS z roku 2010.

Nová loděnice je oproti té předcházející mnohem větší a nabízí tak mnohem více prostoru a komfortu při manipulaci s loděmi.

"Má přednost v tom, že je velká, že se nám tam vejdou všechny lodě, což se nám před rekonstrukcí nevešly. Má variabilní systém uložení těch lodí, což předtím také nebylo. Jsou to takové posuvné kolejnice, na kterých ty lodě jsou a ta manipulace je pak jednodušší," řekl Ondřej Synek.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy poskytlo dotaci na tuto stavbu ve výši 3,6 milionu korun.

"Já jsem velmi rád, že se nám podařilo ten systém upravit v posledních 2 letech tak, že i tyto menší projekty mají šanci uspět," řekl Robert Plaga, ministr školství, mládeže a tělovýchovy.

Na financování záměru se podílelo také město Brandýs nad Labem a také Středočeský kraj.

"Já jsem ráda, tady to sami vidíte, že ta individuální dotace ve výši půl milionu korun je malou částí té celkové částky, určitě ale přispěla k tomu, že projekt byl dotažen do konce," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

V současné době v loděnici působí Klub veslování Kondor Brandýs nad Labem, který disponuje 80 loděmi a přibližně stejným počtem členů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu