• Načítám...
>

Kraj nelituje nákladů

Moderní systém integrované veřejné dopravy rozhodně není levnou záležitostí. Klade vysoké nároky nejen na krajské instituce, ale i na dopravce. A má své limity.

Reklama

"28% rozpočtu je určeno na to aby lidé mohli cestovat vlakem a autobusem. Je to číslo naprosto enormní v rámci ČR. Je to ale i poměrně logické, jelikož ze středních Čech do Prahy a obráceně každý den a celý den prostě jezdí velké množství lidí. Takže je to dohromady 2,75 miliardy. Přibližně polovina je na podporu autobusové dopravy a polovina jde na vlakovou dopravu," řekl Gabriel Kovács, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

"Teď jsme se bavili o nákladech finančních. Teď se pobavme ještě o nákladech lidských. Jaké to stojí úsilí, kolik lidí na tom pracuje, jaká jsou jednání s dopravci? Je to složitý proces?"

"Určitě. Je to opravdu největší dopravní systém v rámci ČR, v rámci středních Čech a Prahy. My máme za střední Čechy zřízenou příspěvkovou organizaci, jmenuje se to Integrovaná doprava Středočeského kraje, která se nezabývá prakticky ničím jiným než tím, abychom mohli těmi autobusy jezdit. Tedy smlouvy, soutěžení a dále se zabývá kontrolou toho, jestli ten provoz funguje tak, jak je to smluvně dáno, tedy jestli autobusy jezdí včas," řekl Gabriel Kovács.

Jezdit včas je ale v současné provozu nemalý problém.

"My máme dělat pravidelnou dopravu. Dojezdy do Prahy, u nich opravdu není možné říci, jestli se jedná o pravidelnou dopravu, protože ze všech stran do Prahy jsou zácpy, jsou omezení. My prakticky nevíme, jestli se ten autobus vrátí podle jízdního řádu. Je to úplně něco jiného, než když jezdíme po regionu, po kraji," řekl Lubomír Landa, ředitel ČSAD Kladno.

"Nejsložitější je, když nemůžete v práci říci, kdy vlastně přijedete, protože když to může být v pondělí zpoždění hodinu a druhý den hodinu a půl a včas přijedete jen v pátek, pro toho zaměstnavatele to samozřejmě je oříšek," řekl Martin Kupka, starosta obce Líbeznice.

Řešením může být kolejová doprava. Ale i ta je často už na hranici svojí kapacity. 

"Ta vlaková doprava je ta páteřní, je nejvýznamnější, protože ta nám umožní opravdu redukovat automobily ze silnic, vyhnout se těm zácpám a je to velmi na vzestupu. Neustále řešíme kapacitní otázky," řekl Gabriel Kovács.

"Tu kapacitní oblast musíme rozdělit na infrastrukturu a vozidla. Infrastruktura, to jsou koleje. A infrastruktura dopravní cesty je samozřejmě v některých úsecích na hranici. Co se týče vozidel, tam jsme také takřka na hranici v některých časech, kdy je špička," řekl Jakub Goliáš, ředitel Regionálního obchodního centra ČD.

"My bychom rádi naváželi na vlak do stanic, kde by cestující přešli na vlak a pokračovali dále do Prahy. Ale vím, že ze směru z Kladna i z jiných směrů je už v současné době kapacita železnic plná," řekl Lubomír Landa.

Bude tedy nezbytné přemýšlet o dalších kolejových řešeních. Plány dostat tramvaje až za Prahu, ať už do Zdib nebo do Jesenice, patrně tedy jsou správné.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu