• Načítám...
>

Kolejí není nikdy dost

Propojení pražské a středočeské dopravy znamená nejen levnější, ale také jednodušší a často i příjemnější cestování. A to nejen v blízkém okolí Prahy.

Reklama

Hlavní filozofií integrované dopravy je návaznost spojů, což je zároveň asi to nejsložitější. 

"Je to samozřejmě veliká skládačka. Jsou to obrovské puzzle, které se musí dát dohromady. Máme linky, které na jedné straně navazují na železnici, na svém druhém konci ale třeba navazují zase na páteřní autobusovou dopravu, takže to už jsou linky, které musíme řídit v podstatě v obou těch přestupních bodech, což už pak není opravdu vůbec jednoduchá záležitost," řekl Pavel Procházka, pracovník kanceláře ředitele IDSK.

"Se starosty jsme přemýšleli o tom, aby ta návaznost byla. Takže každý starosta se občanů zeptal a zjistil, jak ty spoje fungují a připravili jsme jízdní řády," řekl Ivan Novák, starosta obce Olbramovice.

anketa

Zatímco železnice je plně integrovaná, autobusová doprava má ještě spoustu věcí před sebou, takže zkušenosti s ní se samozřejmě různí.

"Integrace v Týnci proběhla už před více než rokem. Musím říci, že se navýšilo množství spojů i četnost spojů a návaznost spojů se také zlepšila," řekl Martin Kadrnožka, starosta Týnce nad Sázavou.

"My jsme v první části etapy integrace dopravy Středočeského kraje, kdy jsme dali na stůl některé naše požadavky na úpravu stávajících linek, na rozšíření počtu linek. Za sebe to nemohu hodnotit, protože jsme na začátku. V každém případě ale vnímáme pozitivně to, že se tím někdo zabývá," řekl Michal Hodík, starosta Bystřice.

Přestože integrace dopravy ještě není dokončena, už nyní se začínají projevovat vedlejší efekty související s rozvojem regionu.

"Lidé jsou spokojení, dobře se dostanou do Prahy, ušetří peníze. Samozřejmě to určitě bude mít vliv i na cenu pozemků v této lokalitě," řekl Ivan Novák.

"Tím se stáváme i atraktivní pro lidi, kteří pracují v Praze, nechtějí ale bydlet ani v těch panelácích v Praze, ani v těch panelácích kolem Prahy, chtějí skutečně bydlet v přírodě a v nějakém prostředí, které my jsme schopni tady poskytnout," řekl Michal Hodík.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu