• Načítám...
>

Vinylové desky stále zažívají boom

S rostoucím tlakem na rychlost, flexibilitu a množství je nucena většina firem zaměřených na výrobu přejít na nové technologie a stroje, které by měly z větší části nahradit lidi. Zda se mají pracovníci bát o své zaměstnání nebo to naopak brát jako příležitost pro nový začátek jsme zeptali ředitele společnosti GZ Media, která patří mezi nejúspěšnější české firmy.

Reklama

Je velmi málo firem ve Středočeském kraji, které se mohou pochlubit obratem 2,5 miliardy korun ročně za prodej věci, která byla ještě před 15 lety takřka na pokraji zániku. Společnost GZ Media sídlící v Loděnici, která vyrábí vinylové desky a obaly, se přes tyto skutečnosti podařilo zachránit. Poptávka po tomto médiu totiž neustále roste.

"Určitě to je sběratelsky zajímavé odvětví a spoustu lidí sbírá muziku. Myslím, že nějaká statistika říká, že až třetina desek, kterou si lidé koupí, nikdy nepřehrají. Zůstává zabalená v tom daném obalu a jsou hrdí a šťastní, že tu desku mají," řekl Michal Štěrba, generální ředitel společnosti GZ Media.

Příprava vinylové desky před lisováním trvá až několik týdnů. Pak už vše probíhá poměrně rychle. Nejprve se připraví hmota, která svým tvarem připomíná americkou koblihu. Na ní se položí štítek s popisem autora a vydavatelské společnosti a poté se vloží na několik sekund do lisu. Pak se uloží deska do boxu, kde tzv. zraje 8 až 10 hodin. Poté je připravena na zabalení a odeslání k zákazníkovi. Do portfolia společnosti spadají i sběratelské sety známých kapel a zpěváků, např. Bruce Springsteen, U2, Eric Clapton nebo deska Michaela Jacksona, která svítí i potmě.

"Deska jako taková téměř zemřela. A v době, kdy ta poptávka raketově roste, my musíme masivně investovat do obnovování technologií, do nových výrobních zařízení," řekl Michal Štěrba.

Většina firem, jako je tato, musí neustále řešit nákup nových technologií, které by z části měly nahradit lidskou sílu. Měli by se tedy zaměstnanci bát o svou práci.

"Nebojím se toho, že by lidé neměli práci, protože je vytlačí roboti. Naopak se mění struktura trhu práce, jsou vyžadovány jiné profese, mělo by na to reagovat školství. Ta aktuální otázka dnes není o tom, co udělat s lidmi, které robot nebo nějaká automatizace připraví o práci. Máme opačný problém. Jak dostat na nově vytvořená pracovní místa dostatek kvalifikovaných a motivovaných lidí," řekl Michal Štěrba.

Společnost GZ Media se díky podnikatelskému umu stala i významným zaměstnavatelem ve Středočeském kraji, který má v současné době 2 tisíce zaměstnanců.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu